Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ HODNOCENÍ DIASTOLICKÉ DYSFUNKCE LEVÉ KOMORY SRDEČNÍ U HYPERTONIKŮ S METABOLICKÝM SYNDROMEM BIOCHEMICKÝMI A ECHOKARDIOGRAFICKÝMI METODAMI

J. Špác, H. Němcová, M. Souček, J. Hanuš (Brno)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Pacienti s metabolickým syndromem (MS a hypertenzí (HT) mají velmi vysoké kardiovaskulární riziko vedoucí ke vzniku  srdeční dysfunkce  diastolického typu. Cílem práce bylo srovnat citlivost natriuretických peptidů (NP) oproti echokardiografickému vyšetření (echokg) v diagnostice diastolické dysfunkce u HT s MS.
Materiál a metody: :  U  52 nemocných s HT a  MS (skupina A, 54 let )  a  u 64 nemocných s HT + DM (skupina B, 56 let ) , bez  známek ledvinného selhávání a bez přítomnosti ischemické choroby srdeční  jsme  hodnotili hladiny  BNP a NT-proBNP.  Echokg hodnocení LK bylo provedeno pomocí 2-D zobrazení s hodnocením ejekční frakce (EF), levé síně (LS),    pulsním dopplerem na mitrální chlopni s hodnocením vlny E a A a tkáňovým vyšetřením pohybu prstence mitrální chlopně s hodnocením diastolického a  systolického pohybu - vlny Em, Am , Sm.
 Výsledky: Nemocní měli normální systolickou funkci LK , u 57 % nemocných s HT  a MS  byla remodelace LK a u 25% zvýšené hodnoty NP. Nemocní skupiny B měli vyšší hodnotu masy LK oproti skupině A (52,32 oproti 44,74 g/výška2,7). Hodnota BNP a NTproBNP  byla zvýšena u nemocných skupiny B  více než u  skupiny  A (54,7 oproti 137,37 pgl/l a resp. NT pro BNP  66,5 oproti 279,3 pg/l). Zvýšené hodnoty NP    mělo ve skupině A 11% a ve skupině B 42%. Dopplerovské kriteria  těžší formy diastolické dysfunkce  LK mělo  11% nemocných s MS a  22% nemocných s HT a DM. Hodnoty NT korelovaly s výskytem těžších forem diastolické dysfunkce. Se vzrůstající obesitou nemocných byl tento vztah méně vyjádřen (r = 0,808 pro NTproBNP,  resp.0,786, pro BNP p< 0,001).
Závěr:    NP nejsou vhodné k detekci mírné dysfunkce LK asymptomatických pacientů s HT a MS, ale odhalí závažné formy diastolické dysfunkce.  Obésní nemocní se zvýšenou hmotností LK a sníženými hodnotami NP představují rizikovou populaci pro vznik srdečního selhání.