Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU U MLADÝCH - RIZIKOVÉ FAKTORY, KVALITA ŽIVOTA, PROGNÓZA A TERAPIE

G. Dostálová, J. Bělohlávek, T. Paleček, M. Škvařilová, M. Jáchymová, L. Vítek, J. Horák, V. Mrázek, M. Aschermann, A. Linhart (Praha, Olomouc)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Na rozvoji ischemické choroby srdeční (ICHS) a akutního infarktu myokardu s ST elevacemi (STEMI) se u mladých nemocných podílí řada vlivů,  především  kumulace rizikových faktorů a poruch koagulačního systému.
Cíl studie: Na skupině mladých nemocných se STEMI analyzovat výskyt rizikových faktorů ICHS, aktuální symptomatologii ICHS a srdečního selhávání, kvantifikovat rozsah koronární aterosklerózy, definovat přítomnost poruch koagulačního systému, v dlouhodobém sledování zhodnotit jejich mortalitu a morbiditu,  posoudit compliance k farmakoterapii a kvalitu života.
Metody: Do analýzy byli zařazeni nemocní (muži ve věku 18 – 45 let a ženy 18 – 55 let), kteří prodělali STEMI léčený primární perkutánní intervencí na našem pracovišti v letech 2001-2007. Hlavními sledovanými parametry, které byly zjištěny retrospektivně i prospektivně, byly nemocniční mortalita (úmrtí do 2 dnů od přijetí), symptomatika anginy pectoris, přítomnost srdečního selhávání, nutnost další perkutánní intervence, sledování funkce levé komory pomocí echokardiografie, compliance k farmakologické terapii a kvalita života se zaměřením na přítomnost deprese.
Výsledky: Ve sledovaném období bylo ošetřeno celkem 169 nemocných ve výše uvedeném věku, splňující kriteria AIM s ST elevacemi při přijetí.  Nemocniční mortalita hospitalizovaných na naší klinice činila 3,55 %.  K ambulantní kontrole v rámci prospektivního sledování se zatím dostavilo 38 nemocných, kteří byli vyšetřeni dle předem definovaného protokolu. Kompletní zhodnocení takto sledovaných parametrů bude předmětem sdělení.
Závěr: Diagnóza STEMI v mladém věku by neměla být  pouhým závěrem kardiologického vyšetření, ale měla by vést k dalšímu podrobnému vyšetření nemocného, u kterého může být AIM závažnou komplikací jiného onemocnění.  Další sledování většího počtu mladých nemocných je nezbytný krok k pochopení této problematiky.