Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MONITORACE EXTRAKCÍ STIMULAČNÍCH A DEFIBRILAČNÍCH ELEKTROD POMOCÍ INTRAKARDIÁLNÍ ECHOKARDIOGRAFIE

M. Táborský, P. Neužil, F. Holý, R. Vopálka, J. Petrů, L. Šedivá (Olomouc, Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Extrakce stimulačních a ICD elektrod (EL) je spojena s potencionálním rizikem perforace myokardu a vznikem tamponády srdeční. Cílem práce bylo ověřit použití intrakardiální echokardiografie (ICE) v peroperační monitoraci vzniku hemoperikardu u extrakcí elektrodových systémů


Metodika: U 58 ze 75 po sobě jdoucích nemocných, kterým byla v roce 2007 provedena extrakce elektrodových systémů (prům.věk 67±10 let, 41 M, 33 Ž, EF LK 42±19 %, 44 KS a 31 ICD) byla použita k monitoraci výkonu intrakardiální echokardiografie (Siemens – Acuson, intrakardiální sonda 10 F, zavedená via v. femoralis). Peroperačně byl snímán echokardiografický obraz pravé a levé komory srdeční včetně perikardiálního protoru a detekován průběh stimulačních a defibrilačních elektrod. U 41 z 58 monitorovaných nemocných bylo uvolnění elektrod  v jejich průběhu a v oblasti inzerce provedeno za použití radiofrekvenční energie (Pecfecta TM, Cook).


Výsledky: Tab 1: Výsledky extrakcí elektrodových systému za použití ICE

 ICE peroperační monitorace (n)         58
 Stimulační elektrody indikované k extrakci (n)         74
 ICD elektrody indikované k extraci (n)         35
 Průměrná doba od primoimplantace (měs)     32 ± 29
 Kompletní extrakce stimulačních EL (%)         87
 Kompletní extrakce ICD EL (%)         76
 Průměrná doba výkonu (min)     72 ± 36
 Peroperačně vzniklá tamponáda srdeční (%)        3,4

Závěr:  Monitorace extrakcí stimulačních a defibrilačních elektrod pomocí intrakardiální echokardiografie zvyšuje bezpečnost výkonu  komfort katetrizujícího. Ve 2 z 58 prováděných výkonů (3,4 %) byl spolehlivě detekován vznik srdeční tamponády s možností provedení okamžité  drenáže perikardu bez nutnosti konverze na KCH revizi.  Extrakce EL by měly být prováděny systematicky na specializovaných pracovištích s dostatečnou zkušeností, specializovaným instrumentariem a možností peroperační monitorace ICE.