Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TUMOR LEVÉ SÍNĚ NS-KAZUISTIKA, DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA EXPANZIVNÍCH PROCESŮ V SRDEČNÍCH ODDÍLECH

T. Gistinger, R. Kološová, V. Mrózek, I. Pavlas, V. Talafa, K. Zeman (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl.: Formou kazuistiky seznámení s případem rychle rostoucího tumoru v levé síni, který vyžadoval akutní kardiochirurgickou intervenci, dále seznámení s diferenciální diagnostikou těchto stavů.
Úvod: Záchyt nitrosrdeční expanze nepatří mezi rutinní záležitost v kardiologii. Klinické projevy závisí především na lokalizaci útvaru, mohou být minimální, žádné, nebo naopak výrazné v podobě obstrukce chlopně či srdečního oddílu, embolizace, nejasných teplot atd.
V diagnostice se upratňuje echokardiografie, dále CT, NMR a PET. U rizikového nálezu je nutnost kardiochurugického řešení, které je suverenní terapeutickou možností stavu a skýtá možnost odběru biopsie pro histologii.
Kazuistika: 63 letý muž, s anamézou ICHS, po stent PCI na ACD 2005, paroxysmální fibrilace a flutter síní, po ablaci trikuspidokaválního istmu  1/2006 a isolaci plicních žil 5/2006. Pro recidivy flutteru síní provedena reablace 12/2007, kdy současně zjištěn trombus v levé síni. Koncem 12/2007 přijat na interní oddělení pro supraventrikulární tachykardii. Za hospitalizace při upravené antiarytmické léčbě střídání sinusového rytmu a paroxysmů fibrilace síní, pokračuje zavedená antikoagulace. Echokardiograficky prokázán rozsáhlý tumor v levé síni, hodnocen jako obturující trombus. Proto akutně pacient přeložen na kardiochirurgii, kde při operaci prokázán hematom stěny levé síně. Nyní je pacient v péči kardiochirurgie, definitivní hodnocení nálezu bude možné až po zhodnocení bioptického materiálu, pooperačního průběhu a bude v konečné  podobě prozentace zahrnuto.
Závěr: Setkali jsme se s případem rychle progredující expanze v levé síni, který se echokardiograficky jevil jako trombus, operační nález však zní: rozsáhlý hematom ve stěně levé síně. Tento neobvyklý nález dokumentujeme ve fázi diagnostiky, kardiochirurgické léčby a pooperačního průběhu.