Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TROMBUS V PRAVÉ KOMOŘE U ASYMPTOMATICKÉ HIV POZITIVNÍ PACIENTKY

M. Šenkyříková, O. Ludka, V. Musil, Z. Pozdíšek, S. Snopková, J. Vlašínová, J. Špinar, I. Toufarová (Brno)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Mezi základní typy patologických nitrosrdečních útvarů patří trombus, vegetace a tumor (benigní, maligní). Na základě echokardiografického vyšetření většinou nelze jednoznačně odlišit, o který útvar se jedná, ale lokalizace, charakter a klinická souvislost nám umožní vyslovit podezření na jednu z výše uvedených patologií.
Kasuistika: V rámci screeningu kardiovaskulárních onemocnění u HIV pozitivních nemocných byla vyšetřena asymptomatická 52 letá pacientka. Zjištěn metabolický syndrom asociovaný s kombinovanou antiretrovirální terapií.  Dále v místě extirpovaného dermatofibromu (1999) nad pravou scapulou recidivující desmoid s opak. extirpacemi (2002, 2003, 2007). Od roku 2003 p.o. antikoagulační terapie pro prodělanou parc. trombózu porty a totální trombózu trunkus coeliacus (konzervativní postup), v roce 2005 p.o. antikoagulace ukončena pro subarachnoideální krvácení a subdurální hematom při předávkování antikoagulancii, rezid. léze n.III l.dx. Při echokardiografii zjištěn v pravé komoře mobilní útvar o velikosti 50 x 20 mm. Po provedení předoperačních vyšetření včetně koronarografie, která byla negativní, provedena revize pravé komory a odstraněn útvar o velikosti 70 x 20 mm. Histologicky se jednalo o organizovaný trombus, proto zahájena p.o. antikoagulace a pacientka za 14 dnů propuštěna do domácí péče.
Závěr: Onemocnění srdce se v době moderní kombinované antiretrovirální terapie (cART) stávají jedním z limitujících faktorů přežívání HIV pozitivních nemocných. V našem případě nám charakter, lokalizace a klinická souvislost umožnili vyslovit pouze podezření na přítomnost trombu v pravé komoře, definitivní diagnoza však byla stanovena až po chirurgické revizi pravé komory srdeční a extirpaci patologického útvaru. Kardiochirurgické operace u HIV pozitivních pacientů patří v ČR zatím k raritním.