Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECHOKARDIOGRAFIE U ONEMOCNĚNÍ AORTY

P. Frídl
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS
Sdělení navržené do bloku Asociace/PS/OS: PS Echokardiografie

Nejzávažnější formou onemocnění aorty, se kterou se v praxi setkáváme, je akutní disekce. Zde je samozřejmě klíčové postavení echokardiografie v rychlém rozhodnutí o dalším postupu. Neobejdeme se bez použití jícnové echokardigrafie. Tam kde není možný tento postup, volíme alternativní diagnostickou metodu : obvykle CT nebo MR.

V praxi se setkáváme s různou formou aneurysmat aorty. Role echokardiografie je  jednak v základní diagnostice, jednak ve sledování nemocných, a správném načasování operačního nebo jiného výkonu. Akutní příhodou jsou ruptury aneurysmat, obvkle mají ale letální průběh.

Vrozené postižení zahrnuje skupinu koarktací nebo rekoarktací aorty. Vzácnou jednotkou je aneuyrysma Valsalvova sinu, které se mnohdy manifestuje a diagnostikuje až při perforaci do některého srdečního oddílu.

Role echokardiografie v popisu aorty je :  standardní změření jednotlivých rozměrů,  správný a přesný popis tvarových zvlášností, popis stěny a případě luminálních změn (pláty, tromby..). Samozřejmě k úplnosti patří popis ostatních oddílů, všech chlopenních nálezů a funkce komor. Klíčovou roli hraje (zvl. u akutních příhod popis případného perikardiálního výpotku).

Po operaci musíme nemcné pečlivě sledovat a správně včas popsat pokračující onemcnění nebo pokud se objeví,  dysfunkci provedených zásahů.