Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

JE KLINICKY PŘÍNOSNÉ PROVEDENÍ KORONAROGRAFIE PŘED PLÁNOVANOU PRIMOIMPLANTACÍ KARDIOSTIMULÁTORU?

D. Heřman, P. Osmančík, P. Štros, L. Pávková, T. Buděšínský, J. Dvořák, V. Kočka, L. Lisa, P. Widimský (Praha)
Tématický okruh: Kardiostimulátory
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: Cílem této  prospektivní studie je popsat  koronarografický nález u pacientů jdoucích na primoimplantaci kardiostimulátoru a posoudit efekt event. revaskularizace.
Metodika:50 po sobě jsoucích pacientů(70%můžů, věk 73.3± 10.6let), kteří byli odesláni do kardiocentra k elektivní primoimplantaci kardiostimulátoru, bylo zařazeno do studie.Všichni pacienti splnili indikační kriteria ČKS k implantaci kardiostimulátoru. Před primoimplantací byla provedená koronarografie a dle nálezu revaskularizace myokardu buď PCI s implantací stentu či CABG. Ekg holter byl proveden  měsíc a 6 měsíců po koronarografii. Konečné rozhodnutí o primoimplantaci kardiostimulátoru bylo provedeno 6 měsíců od provedené koronarografie a pokud přetrvávala indikace byl kardiostimulátor implantován.
Výsledky: Škála indikací pacientů  ve studii byla následující: 15pts (30%) sick sinus syndrome, 18pts.(36%)AV blok II.st., 12pts( 24%) AV blok III.st. a  5pts(10%) bradyfibrilace síní. 21pts.( 42%) bylo z pohledu bradyartmie asymptomatických.Normální koronarogram byl  u 12 pacientů(24%).Signifikantní stenoza byla u 27 pacientů(54%).Revaskularizace (PCI s implantací stentu nebo CABG ) byla u  19 pacientů(38%). 14 pacientů (28%) podstoupilo  PCI a 5 pacientů CABG(10%). U 5 (10%) pacientů nepřetrvávala přítomnost indikace k primoimplantaci kardiostimulátoru v odstupu 6 měsíců od provedené koronarografie a následné revaskularizace. Více Tabulka 1.Závěr: Znalost koronarogramu před primoimplanatcí kardiostimulátoru je klinicky důležitá a umožňuje komplexní léčbu pacientů s bradyartmií. Vzhledem k výsledkům je nutné provedení randomizované studie k potvrzení tohoto postupu.
Tab.1 koronarografické nálezy a revaskularizace   

   normální  léze  stenoza>=50% revaskularizace   PCI+stent  CABG

 koronarografické

nálezy pts(%)

 12pts.(24%)  11pts(22%)  27pts(54%)  19pts.(38%)  14pts.(28%)  5pts.(10%)