Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AORTÁLNÍ DISEKCE - KAZUISTICKÉ SDĚLENÍ

J. Bernatová, E. Drtinová, V. Kvapilová, M. Ondráčková, L. Kleslová, M. Vlková (Karlovy Vary)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Aortální disekce(AD) je život ohrožující stav vyznačující se vysokou morbiditou a mortalitou. Skutečná incidence není známa,protože mnoho případů,včetně náhlých úmrtí, není správně diagnostikováno/1/. Dle dostupných údajů z literatury se incidence ve Spojených státech pohybuje kolem 2000 případů za rok /2,3/.Vzhledem k vysoké mortalitě AD ( nad 1% za hodinu) a nízkému přežívání při konzervativní léčbě (5-10%) je časné rozpoznání symptomů a rychlé potvrzení diagnozy základem léčebného úspěchu./1,2/.

Suverenní diagnostickou metodouAD je echografické vyšetření,zvláště transesofageální echo(TTE) se senzitivitou a specifivitou přesahující 90%(1.)Dobře dostupné a rycle proveditelné TTE vyšetření má dobrou sensitivitu pro ascendentní část aorty.V případě stabilní hemodynamiky je alternativou magnetická rezonance(MR), nebo computerová tomagrafie (CT).

Prezentujeme případ 32letého muže,diabetika na insulínu,doposud bez obtíží,přivezeného do naší katetrizační laboratoře pro bolest na hrudi.EKG bez nálezu.Při SKG  diagnostikována ADtypu 1.Jedná se Marfanův syndrom.Při CT vyšetření aorty potvrzena AD,provedenoTTE.Pacient odeslán k akutnímu kardiochirurgickému výkonu do VFN v Praze.