Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

REHABILITACE PO AKUTNÍ ATACE CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY

M. Tarasová, H. Mohsin, L. Drlíková, B. Bártlová, E. Nosavcová, N. Al-Mahmody, A. Al-Fadhli, F. Anbais, A. Erajhi, J. Siegelová (Brno)
Tématický okruh: Rehabilitace v kardiologii
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

CÍL: Vyhodnocení kvality života dotazníkem u pacientů po akutní cévní mozkové příhodě (CMP) se středně těžkým a lehkým postižením, kteří byli intenzivně rehabilitováni, a zhodnocení vztahu mezi subjektivně vnímanou kvalitou života a funkční soběstačnosti.
METODY: Soubor 40 pacientů s CMP průměrného věku 60,1 ± 11,8 let, (30 - 88 let, 20 žen a 20 mužů) se středně těžkým a lehkým postižením, kteří byli hospitalizováni na I. neurologické klinice LF MU. Byla testována disabilita pacientů (přijetí x propuštění) pomocí míry funkční nezávislosti (Functional independence measure, FIM) a byla testována kvalita života (Indexu kvality života SF-36 hodnotící v 8 výše uvedených kategoriích, se stupni od 0 do 100).
VÝSLEDKY:  Z výsledků vyplývá, že naše soubory pacientů po CMP hůře hodnotily  položky fyzického zdraví vůči psychickému zdraví. U našeho souboru jsme pomocí korelační analýzy mezi FIM a SF 36 nenašli vztah. Korelace mezi indexem Celkové fyzické zdraví koreluje s indexem Duševním zdravím a ukazuje, že u mladších pacientů fyzické zdraví významně ovlivňuje dušení zdraví. U pacientů nad 70 let jsme tuto významnou korelaci nenašli.
ZÁVĚR: Naše výsledky ukazují, že mezi mírou funkční nezávislosti (Functional independence measure, FIM) a Index celkové kvality života (SF-36 short-form) neexistuje korelace. Korelace mezi fyzickou komponentou a mentální komponentou ukazuje, že u mladších pacientů fyzické zdraví významně ovlivňuje dušení zdraví.
Podporováno MSM0021622402