Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KVALITA ŽIVOTA NEMOCNÝCH V ČASNÉM POOPERAČNÍM OBDOBÍ PO KARDIOCHIRURGICKÝCH VÝKONECH

M. Zárybnická, A. Šestáková, A. Týblová (Plzeň)
Tématický okruh:
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVI. výroční sjezd ČKS

Kardiochirurgická operace přináší riziko neurologických a psychických komplikací. Proto jsme se rozhodly zjistit následnou kvalitu života u pacientů 1 měsíc po kardiochirurgickém zákroku.
Vybraly jsme multidimenzionální sebeposuzovací dotazník SCL – 90, určený k zachycení kvantifikace psychických obtíží. Obsahuje 10 škál: somatizace, obsese a kompulze, interpersonální senzitivita, deprese, úzkost, hostilita, fóbie, paranoidní myšlení, psychoticismus (poruchy vnímání a myšlení), nezařazené položky (zejména poruchy spánku, výživy a otázky smrti), souhrnný ukazatel problémů.
Sledovaly jsme 102 probandů a 30 rodinných příslušníků. Z toho bylo 25 žen, 77 mužů.
Hodnoty nad hranicí normy vykázalo 13 žen a 36 mužů. U mužské populace převažuje disimulace změn v kvalitě života po kardiochirurgické operaci. U žen je větší sebekritičnost na kvalitu života v pooperačním období. Po operaci nastupují obavy z úspěšnosti operace a z následné kvality života u sledovaného vzorku ze 48%. Změny kvality života se manifestovaly do oblasti dechové tísně, psychosomatiky, spánku, sexuality a psychosociální adaptability.
Uvedený screening je úvodem do problematiky úspěšné léčby v pooperačním období.