Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TESTOVÁNÍ REVERZIBILITY PLICNÍ HYPERTENZE SILDENAFILEM U PACIENTŮ S CHRONICKÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM A ZÁVAŽNOU PLICNÍ HYPERTENZÍ

H. Al-Hiti, V. Melenovský, I. Málek, J. Kettner (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Většina nemocných s pokročilým srdečním selhání, kteří jsou kandidáti ortotopické transplantace srdce (OHTx), má plicní hypertensi (PH)  různého stupně. Závažná plicní hypertense je všeobecně uznávanou absolutní kontraindikací OHTx. Důvodem je vysoké riziko akutního selhání pravé komory srdce dárce, která je neschopna se náhle přizpůsobit významné plicní hypertense  v  časném  pooperačním období. Je tedy  nezbytné v rámci předoperačního vyšetření určit podíl reaktivní a fixované složky plicní hypertenze.
Na našem pracovišti se standardně podává k testování plicní reverzibility prostaglanidn PGE 1. V poslední době jsou známa nová vasodilatancia , která se podávají u pacientů s plicní arteriální hypertenzí. Jedním z nich je sildenafil citrát ( Revatio).
Cílem našeho sdělení je popsat akutní tak i středně dlouhodobý efekt sildenafilu u pacientů s pokročilým srdečním selháním a závažnou plicní hypertenzí.
Pacientům, u kterých byla  prokázána minimální reverzibilita plicní hypertenze   po podání  prostaglandinu PGE1, byl podán  sildenafil  v dávce 40mg  p.o. a sledován akutní hemodynamický efekt. Těchto nemocných bylo 10 průměrného věku 51.9 let (23-60), mužů bylo 8, 2 ženy, základní diagnosa byla v 7 případech ICHS, 3 DKMP.   V souboru nemocných  došlo akutně  k statisticky významnému poklesu středního tlaku v plicnici (51±6mmHg vs 39±9mmHg, p<0,001) i poklesu PAR. Tyto hodnoty byly akceptovatelné z hlediska OHTx. 
Aplikace sildenafilu byla bezpečná a nevyskytly se  žádné komplikace. Dlouhodobě je léčeno  sildenafilem 5 pacientů s chronickým srdečním selháváním.
Závěrem lze konstatovat, že sildenafil může být alternativou při testování reverzibility PH u pacientu s chronickým srdečním selháním a závažnou PH.