Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ ECHOKARDIOGRAFICKÝCH PARAMETRŮ SYSTOLICKÉ FUNKCE PRAVÉ KOMORY U NEMOCNÝCH S CHRONICKOU TROMBOEMBOLICKOU PLICNÍ HYPERTENZÍ

P. Kuchynka, T. Paleček, P. Jansa, D. Ambrož, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Úvod a cíl práce: Systolická funkce pravé komory (PK) patří k důležitým parametrům prognózy pacientů trpících řadou kardiovaskulárních onemocnění. Echokardiografie, která v současnosti představuje klinickou metodu volby, poskytuje řadu parametrů pro posouzení systolické funkce PK. Literárně je u nemocných s chronickou tromboembolickou plicní hypertenzí (CTEPH) systolická funkce PK hodnocena výlučně pomocí dvourozměrné echokardiografie, zatímco jednodušeji získatelné parametry pohybu trikuspidálního anulu nejsou u nemocných s touto formou plicní hypertenze reportovány. Cílem naší práce proto bylo srovnat nejčastěji užívané echokardiografické parametry systolické funkce PK u skupiny nemocných s CTEPH.

Metodika: Retrospektivně byla analyzována echokardiografická data 41 nemocných (60±12 let, 23 mužů) s CTEPH, kteří byli komplexně vyšetřeni v Centru pro plicní hypertenzi naší kliniky. Jakožto ukazatele systolické funkce PK byly hodnoceny tyto parametry: systolická exkurze roviny trikuspidálního anulu (TAPSE), systolická rychlost trikuspidálního anulu (St) a frakční změna plochy PK (FAC).

Výsledky: Průměrné hodnoty sledovaných parametrů činily: TAPSE 16±4 mm, St 0,10±0,02 m/s, FAC 26±9 %. Byla zjištěna statisticky i klinicky významná korelace mezi FAC a TAPSE, resp. St (r=0,72, resp. r= 0,70; p<0,001). Významnou byla i korelace mezi TAPSE a St (r=0,77, p<0,001).

Závěr: Zkoumané echokardiografické parametry– TAPSE, St a FAC – jsou srovnatelné pro hodnocení systolické funkce PK u nemocných s CTEPH a pravděpodobně i u jiných forem prekapilární plicní hypertenze. V klinické praxi se lze proto u těchto pacientů opřít o hodnocení systolické funkce PK získané na základě jednoduché analýzy pohybu trikuspidálního anulu.