Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZMĚNA SRDEČNÍ FUNKCE V TĚŽKÉ SEPSI

A. Večeřová, K. Goričan, M. Kocík, T. Veiser, M. Zahin, A. Žák (Praha)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Sepse je stav organismu, který reaguje celým souborem projevů na přítomnost infekce v těle. Jedná se o obranný mechanismus organismu, který se ovšem za určitých okolností může obrátit i proti původní infekčním inzultem intaktní tkáni. Těžká sepse je charakterizována mutiorgánovým selháním a hemodynamickou nestabilitou organismu.
Srdeční funkce při těžké sepsi je ovlivňována v rámci systémové odpovědi na infekci. Při aktivaci neuroendokrinního systému dochází k zvýšenému tonu sympatiku a aktivaci osy hypotalamus-hypofýza-nadledviny. Dochází k elevaci hladin katecholaminů a kortizolu, vzestupu tělesné teploty. Kromě těchto známých patofyziologických dějů dochází k uvolnění celé řadu působků, které na sebe navazují a které myokard ovlivňují.
Předkládáme poster, který souhrnně popisuje patofyziologii sepse z pohledu funkce srdce. Cílem naší prezentace je algoritmus vyšetření  a monitorace funkce srdce neinvazivní a invazivní cestou a snaha ozřejmit publiku chování myokardu v septickém stavu.