Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STENOSY A UZÁVĚRY RENÁLNÍCH TEPEN

R. Kološová, K. Zeman, I. Pavlas, V. Mrózek, T. Gistinger, V. Talafa (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XVI. výroční sjezd ČKS

Cíl: V práci se zabýváme možnostmi neinvasivní diagnostiky patologie renálních tepen (RA) s důrazem na Dopplerovská vyšetření.

Soubor a metodika : Dopplerovské vyšetření renálních tepen provádíme na interním oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku od roku 1997 , nyní na přístroji ALOCA Prosound 5000  s použitím barevného Dopplerovského mapování. Vyšetřujeme sektorovou multifrekvenční sondou frekvencemi 2,5 – 3,5 MHz u lačného pacienta.

Výsledky : V letech 1997- 2006 jsme provedli 719 Dopplerovských vyšetření renálních tepen s nálezem 97 významných stenos RA, 5ti uzávěrů RA, 1x jsme diagnostikovali koarktaci aorty, 3x direkci aorty ,2x AV shunt, 3 tumor( l stenosující renální tepnu), 2 trombosu renálních žil.
V práci je ukázán nárůst počtu vyšetření i zvýšení záchytu patologických nálezů v průběhu jednotlivých let . Dále jsou předvedeny některé patologické nálezy u našich pacientů , porovnávány jednotlivé neinvasivní vyšetřovací  metody. Jsou uvedeny námi diagnostikované neobvyklé příčiny stenos renálních tepen a ukázán význam metody v diagnostice jiných patologií.

Závěr: Dopplerovské vyšetření renálních tepen je cenné v diagnostice stenos renálních tepen zvláště s ohledem na jeho neinvasivitu a možnost opakování. Výtěžnost  ze zvyšuje s narůstajícími zkušenostmi vyšetřujícího.