Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NAVRÁTILOVA PŘEDNÁŠKA: VROZENÉ SRDEČNÍ VADY V DOSPĚLOSTI – PROČ? JAK? KDE?

A. Nečasová (Brno)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

V České republice (ČR), stejně jako ve světě přibývá dospělých, u kterých byla v dětství diagnostikována a korigována vrozená srdeční vada (VSV). Díky rychlému rozvoji diagnostiky a léčby kritických VSV v novorozeneckém  a kojeneckém věku přežívá první rok života více jak 90% dětí a dospělosti dožije až 85% z nich.Odhadem žije nyní v ČR asi 30 000 dospělých  s VSV, většinou asymptomatických s dobrou kvalitou života  , ale i tak ohrožených  možnými pozdními komplikacemi i náhlou smrtí.  Sledováno je však pouze 10-15% a zcela chybí celostátní databáze.
     Rozvojem kardiochirurgie i katetrizační intervence budou přibývat adolescenci a dospělí pacienti s komplexními vadami, u kterých je riziko komplikací  a nutnost reintervencí daleko vyšší. ( 30%) . Reziduální nálezy, postincizionální poškození a arytmie vedou k srdečnímu selhání, proto  sledování těchto pacientů  je nezbytné , pro včasné zahájení léčby.
      Naší snahou je  navázání na ve světě vysoce ceněný „Český systém komplexní péče o VSV u dětí „  , který zahrnuje péči od prenatálního  období do 18 let věku v rámci multidisciplinárního týmu a to tak, aby všichni pacienti po dovršení věku 18 let byli zařazeni do jednotné databáze VSV v dospělosti v ČR a nadále sledováni ambulantními kardiology ve spolupráci se specializovanými centry.
       Ve specializovaném centru by  byli trvale sledováni nemocní se středně významnými a komplexními vadami, řešeny všechny následné komplikace  i možnost  návaznosti na  kardiochirurgickou léčbu.
       Ve svém sdělení referujeme o práci  ambulance VSV v dospělosti naší kliniky, kde pracujeme od 1.1.1998 , svých představách i realizaci péče o VSV v Brně a na Moravě, v návaznosti na ostatní centra v ČR.
        Sledujeme 977 pacientů, ze kterých je 279  ( 31%) rizikových se středně významnými a komplexními vadami s možností komplikací.