Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

LÉČBA PACIENTŮ S AKUTNÍM SRDEČNÍM SELHÁNÍM MIMO STEMI NA JIP - INVAZIVNĚ ČI NEINVAZIVNĚ?

K. Grussmannová (Ostrava)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: akutní srdeční selhání vzniká prudkým poklesem funkce srdce z různých příčin. Především se jedná o akutní koronární syndromy, dekompenzované hypertenze v koincidenci s ICHS, dekompenzace při srdečních vadách, dilatačních kardiomyopatiích  či akutních myokarditidách atd. Na našem pracovišti jsme porovnávali  využití invazivních metod  při současně probíhající farmakologické léčbě u pacientů s akutním srdečním selháním mimo akutní IM s ST elevacemi.
Metodika:  v průběhu roku 2008 se jednalo o 31 pacientů léčených na KOR JIP, průměrný věk 73,7 +- 10,4 let, NYHA III-IV při přijetí,  max. troponin 24,0 +- 24,9ng/ml, EF LK 38,7+- 13,2
Ke koronarografii bylo indikováno 40,0% pacientů.  6O%  pacientů nebyla SKG  indikována z důvodu věku a polymorbidity či akutního selhání u chronicky selhávajícího srdce, kteří byli koronarograficky  vyšetřeni již v minulosti. Ze souboru pacientů  u  13,3%  postupováno konzervativně, u 13,3 % byla provedena PCI a 13,3% bylo navrženo k CABG či kardiochirurgickému výkonu na srdeční chlopni.
Závěr: pouze 26,6% pacientů hospitalizovaných pro akutní srdeční selhání z různých příčin mimo STEMI  bylo léčeno současně farmakologickou terapií a invazivními metodami- PCI či CABG. Tato data jsou pouze základem pro další sledování kvality, délky života,  ECHOkardiografických nálezů a porovnávání rizikových faktorů u pacientů hospitalizovaných pro akutní srdeční selhání  / mimo STEMI/ léčených pouze farmakoterapií a  pacientů léčených farmakoterapií s PCI či CABG.