Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RECOVERY TĚŽKÉ DYSFUNKCE LK PŘI NELÉČENÉ AORTÁLNÍ STENOSE NA DLOUHODOBÉ LEVOSTRANNÉ MECHANICKÉ SRDEČNÍ PODPOŘE HEARTMATE II

I. Skalský, I. Netuka, J. Malý, T. Martinča, Z. Dorazilová, J. Pirk, T. Kotulák (Praha)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl
Levostranná mechanická podpora nabízí terapeutickou možnost pro pacienty v konečném stadiu srdečního selhání jako bridge k transplantaci srdce nebo natrvalo jako dlouhodobou podporu. U  řady pacientů může vést  mechanické odlehčení myokardu a farmakoterapie  k zotavení myokardu nebo k reverzní remodelaci , které jsou v některých případech tak signifikantní, že nás opravňují mechanickou podporu explantovat. V našem souboru mechanických srdečních podpor od r. 2003  se jedná o prvního pacienta na dlouhodobé LVAD , u kterého došlo k normalizaci EF , zmenšení  velikosti LK a kterého jsme mohli od mechanické podpory odpojit. 

Soubor a Metodika
39-letý pacient  v dětství sledován pro VVS aortální chlopně a  v dospělosti  dispenzarizován   pro kombinovanou aortální vadu v roce 2000.Při progresi vady byl pacient indikován k operačnímu řešení, které odmítl a přestal docházet na kardiologické kontroly.
V  roce 2008  musel být hospitalizován na spádovém interním oddělení  pro známky oboustranné  srdeční  insuficience.Na TEE došlo k progresi  vady a k dysfunkci  LK 20-25 %. Nemocný byl indikován k časné AVR.Během další hospitalizace došlo k rozvoji kardiogenního šoku, s nutností hemodialýzy , UPV, podáváním katecholaminů.Nemocný byl referován na naše pracoviště k úvaze o zařazení nemocného na čekací listinu k  Tx srdce .

Výsledky
Byla indikována implantace levostranné mechanické srdeční podpory (LVAD) HeartMate II jako event.“bridge to transplant or recovery“ spolu s náhradou aort.chlopně bioprotézou  a plastikou trikuspid.chlopně.116.den od implantace LVAD jsme provedli  úspěšný pokus o explantaci HM II pod echokardiograf.kontrolou, kdy i po explantaci levostr.podpory zůstává EF LK 55-60%
Závěr
Průběh léčby pacienta nám potvrdil správnost použití mechanické srdeční podpory ,i když jsme zpočátku nepředpokládali u pacienta možnost  zotavení funkce LK a tedy možnost odpojení LVAD.