Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FIBRILACE SÍNÍ U TERMINÁLNÍHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ A FIBROTICKÉ ZMĚNY V SÍNÍCH

B. Aldhoon, V. Melenovský, T. Kučera, J. Martínek, J. Kautzner (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Strukturální remodelace je hlavní mechanismus, který se uplatňuje při udržení fibrilace síní. Při fibrilaci síní dochází ke změnám v extracelulárním matrixu a ke zmnožení fibrotické tkáně.  K fibrotickým změnám myokardu síní dochází i u terminálního srdečního selhání.
Cíl: Zjištění role fibrotických změn provázející fibrilace síní u pacientů s terminálním srdečním selháním.
Soubor a metodika: Vzorky myokardu přední stěny pravé síně byly odebrány z explantovaných srdcí  11 mužů (věk 52±7 let) po ortotopické transplantaci srdce pro terminální srdeční selhání. Permanentní fibrilace síní byla přítomna u 5 pacientů, zbylých 6 pacientů se sinusovým rytmem sloužilo jako kontroly. V obou skupinách bylo analyzováno zastoupení volumové frakce kolagenu typu I. (CVF-I), transformujícího růstového faktoru-beta (TGF-beta) a růstového faktoru pro vazivové tkáně (CTGF).
Výsledky: Obě skupiny se v základních parametrech nijak nelišily (věk, velikosti srdečních oddílů, komorbidity, hemodynamické parametry). Fibrotické změny byly přítomny ve všech vzorcích nezávisle na základním rytmu. Skupina pacientů s fibrilací síní ve srovnání s pacienty se sinusovým rytmem měla téměř identické hodnoty CVF-I (průměr 14.13±3.29% vs. 14.21±4.81%; p=0.9) a expresi CTGF (průměr 123.2±7.1 vs. 122.2±10.7; p= 0.59). TGF-beta byl zaznamenán ve velmi nízkých hladinách v obou skupinách.
Závěr: U terminálního srdečního selhání dochází k strukturální remodelaci v oblasti extracelulárního matrixu pravé síně nezávisle na fibrilaci siní. Tyto změny mohou být výsledkem objemového či mechanického přetížení síní. Tyto preliminární výsledky vyžadují další výzkum k objasnění mechanismů fibrilace síní u terminálního srdečního selhání.