Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEATEROSKLEROTICKÉ PŘÍČINY AKUTNÍHO KORONÁRNÍHO SYNDROMU V LETECH 2003-2008 VE ZLÍNSKÉM KRAJI

Z. Coufal, T. Fiala, M. Gřiva, R. Náplava (Zlín)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Cíl: zhodnocení výskytu neaterosklerotických akutních koronárních syndromů a jejich detailní rozbor

Většina akutních koronárních syndromů (AKS) je zapříčiněna destabilizací aterosklerotického plátu v koronární tepně. Vzácně se vyskytují AKS, u nichž není angiograficky zjištěno aterosklerotické postižení koronárního řečiště. V literatuře se výskyt neaterosklerotických příčin AKS popisuje v 5-6% případů, častěji u mladších jedinců (až 24%).
Autoři dokumentují 6 letý výskyt neaterosklerotických příčin AKS u všech konsekutivně akutně katetrizovaných pacientů na pracovišti intervenční kardiologie ve Zlíně včetně některých zajímavých kazuistik.

Soubor a metodika, výsledky:
V letech 2003-2008 bylo ve Zlíně provedeno 2301 akutních koronarografií, z nichž u 95 (4,13%) nebylo zjištěno aterosklerotické postižení koronárních tepen. Z tohoto počtu byly zjištěny jako příčina AKS arytmie (10,5%), aortální stenóza (7,4%), disekce aorty (4,2%), disekce koronární tepny (4,2%), těžká anémie (ne hemorhagický šok) (3,2%), peri/myokarditida (9,5%), Tako-Tsubo kardiomyopatie (6,3%), embolie plicnice (7,4%), trombus levostranných dutin (6,3%), vasospasmus (4,2%), nekardiogenní šok (9,5%). Ve 4,2% se jednalo o chybnou indikaci (nejednalo se o AKS). U 23,2% případů AKS nebyla příčina zjištěna.

Závěr:
Výsledky našeho souboru korelují s  literárními údaji publikovanými ve světovém písemnictví.