Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMPLEXNÍ KARDIOLOGICKÁ PÉČE O NEMOCNÉ S VROZENÝMI SRDEČNÍMI VADAMI VYŽADUJE INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP KAZUISTIKA - INDIKACE NEMOCNÉHO S VROZENOU VADOU SRDEČNÍ K RADIOFREKVENČNÍ ABLACI PRO FLUTTER SÍNÍ A NÁSLEDNĚ IMPLANTACI DVOUDUTINOVÉHO KARDIOSTIMULÁTORU

T. Urbanová, H. Skalická, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Ambulantní péče
Typ: Poster - lékařský, XVII. výroční sjezd ČKS

V kardiologických ordinacích pro dospělé stoupá počet pacientů operovaných pro vrozenou vadu srdeční v dětském věku.
Jedná se o skupinu nemocných, u nichž i při dlouhodobě stabilním nálezu můžeme očekávat větší výskyt kardiologických komplikací, zvláště arytmií.
Kazuistika S.T. 35 let, po operaci pro Fallotovu tetralogii, do kardiologické ambulance pro dospělé převeden v 18ti letech. Do roku 2008 neměl prakticky žádné obtíže, kardiologický nález pravidelně klinicky a echokardiograficky kontrolovaný.
Poprvé v létě 2008 se objevily palpitace spojené se zhoršením dechu, bez závratí či synkop,bez projevů kardiálního selhávání. Nově zjištěn flutter síní s nepravidelným převodem na komory se širokým QRS tvaru blokády pravého raménka Tawarova.
Holterovským monitorováním tento nález potvrzen, zastiženy úseky deblokovaného flutteru síní s komorovou frekvencí 200/min.
Echokardigorafický  chronický nález se zvětšenými pravostrannými oddíly, dilatovaným kořenem aorty, dobrou funkcí srdečních komor a nevýznamnými regurgitacemi na a-v chlopních.
Antikoagulován Warfarinem a zajištěn propafenonem , posléze po dohodě se specializovaným kardiocentrem indikován k radiofrekvenční ablaci, její provedení bylo úspěšné.
S odstupem 2 dnů vývoj symptomatického Sick sinus syndromu byl nezbytným důvodem pro implantaci dvoudutinového kardiostimulatoru.
Závěr: u nemocného s vrozenou vadou srdeční po operaci pro Fallotovu tetralogii bylo nutné po 20 letech sledování provedení radiofrekvenční ablace a následně pro vývoj Sick sinus syndromu i implantace dvoudutinového kardiostimulatoru.
Náš příklad dokumentuje nutnost velmi pečlivého sledování nemocných po operovavaných vrozených srdečních vadách v kardiologických ambulancích za úzké spolupráce se specializovaným kardiocentrem.