Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

DLOUHODOBÝ EFEKT ABLAČNÍ LÉČBY FIBRILACE SÍNÍ OVĚŘENÝ KONTINUÁLNÍ MONITORACÍ EKG IMPLANTABILNÍM ZÁZNAMNÍKEM REVEAL XT

Z. Marešová, P. Neužil, M. Táborský, J. Škoda, R. Vopálka, J. Kupec, J. Petrů, F. Holý, K. Holdová, J. Brada (Praha)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod:  Nemocní s fibrilací síní (FiS) jsou v současné době stále více indikováni k intervenčním zákrokům (katetrizačním nebo chirurgickým) s možností aplikace různých typů energie (radiofrekvence, kryotermie, laser, ulrazvuk či mikrovlny). Je stále obtížné hodnotit dlouhodobý efekt léčby.
Cíl: U nemocných isnikovaných k intervenční léčbě FiS (katetrizační ablace, chirurgický MAZE) jsme hodnotili záznamy podkožního monitoru REVEAL XT.
Metoda:
Před ablačním zákrokem byla nemocnému provedena implantace podkožního monitoru Reveal XT (Medtronic Inc.) s otestováním  snímané amplitudy elektrického signálu a programováním způsobu nahrávání (možnost automatické detekce s epizodami aktivovanými nemocným). Takto jsme postupovali u 50 nemocných indikovaných ke katerizační ablaci, klasické a minimálně invazivní MAZE proceduře. Nemocní byli souběžně sledováni v arytmologické ambulanci, záznamy byly snímány běžným programerem.
Výsledky:
Záznamy z monitoru byly pořizovány poměrně frekventně tak, aby byla dostupná většina  automaticky detekovaných epizod fibrilace síní. Záznamy byly hodnoceny u všech 50 nemocných v průběhu jednoho roku. Zjistili jsme nejméně u 40% záznamů vysoké procento detekovaných artefaktů, které byly falešně vyhodnoceny jako epizody FiS. Šlo o rušení myopotenciály z pektorálního svalu. Cca 20% záznmů obsahovalo epizody, kdy došlo ke skokovitému snížení amplitudy EKG signálu z čehož řada epizod byla vyhodnocena jako asystolie. U nemocných s nakumulovaným množstvím epizod ( zvláště u případů svalové interference), nebyly k dispozici vlastní záznamy EKG signálu, a tak nešlo blíže epizodu ověřit.
Závěr:
Jde o první větší soubor nemocných s fobrilací síní, kde bylo možné ověřit efekt terapie kontinuální monitorací EKG. Podkožní monitorace je však zatížena celou řadou chybných interpretací, a tak je nezbytné tuto slibnou metodu ještě dále zdokonalovat.