Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MIDCAB REVASKULARIZACE U VYBRANÝCH VYSOCE RIZIKOVÝCH PACIENTŮ

M. Špaček, R. Špunda, T. Urban, M. Semrád, T. Prskavec, J. Tošovský (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

Úvod: Minimally invasive direct coronary artery bypass (MIDCAB) je standardní metoda přímé revaskularizace myokardu vhodná zejména pro nemocné s postižením ramus interventricularis anterior (RIA). Ve srovnání s perkutánní transluminální angioplastikou (PTCA) je lepší dlouhodobá průchodnost a nižší počet reintervencí cílové tepny. Spolu s PTCA (hybridní revaskularizace) umožňuje kompletní ošetření významných lézí u nemocných, kteří nejsou kandidáty klasické chirurgické revaskularizace.
Nemocní s multi vessel disease (MVD) a vysokým operačním rizikem konvenční metody chirurgické revaskularizace myokardu (CABG) mohou být vhodnými kandidáty této méně invazivní metody, při zachování dobrých střednědobých výsledků.


Materiál a metodika: V průběhu roku 2008 bylo na našem pracovišti operováno celkem 53 nemocných ICHS z thorakotomie.V této skupině bylo 30 nemocných indikováno k MIDCAB elektivně, u 23 nemocných byla operace provedena pro přítomnost významných přidružených onemocnění tzv. „vynuceně“, jako ultimum refugium při intervenčně neřešitelném nálezu a vysokém operačním riziku. Důvodem pro indikaci nemocných k tzv. vynucené operaci z thorakotomie bylo nejčastěji vysoké riziko dehiscence sternotomické rány a kontraindikace k užití mimotělního oběhu (MO)

Výsledky: Ve skupině vysoce rizikových pacientů zemřel 1 nemocný. Jedenkrát jsme konvertovali na sternotomii. Relativně vysoký počet ranných komplikací (9) je očekávaným výsledkem, vzhledem ke vstupním parametrům, avšak u všech nemocných došlo k nekomplikovanému zhojení rány per secundam.


Závěr: Přímá revaskularizace myokardu z thorakotomie umožňuje bezpečně operovat pacienty kteří nejsou kandidáty jiného typu přímé nebo nepřímé revaskularizace. Zásadní výhodou je nižší riziko komplikací vyplývající z dehiscence operační rány.