Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

STATINY V PRVNÍ LINII LÉČBY AKUTNÍHO KORONÁRNÍHO SYNDROMU

P. Ošťádal, D. Alan, J. Vejvoda, M. Mates, O. Szárszoi, J. Malý, A. Krüger (Praha)
Tématický okruh: Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XVII. výroční sjezd ČKS

ÚVOD. Statiny jsou již řadu let úspěšně používány v primární a sekundární prevenci ischemické choroby srdeční. V posledních letech bylo publikováno několik velkých klinických studií ukazující na prospěch z této léčby, pokud je statin nasazen u již stabilizovaných nemocných časně po akutním koronárním syndromu (AKS). Doposud však není jasné, zda statiny mohou být přínosné, pokud jsou podány u ještě nestabilních nemocných přímo v první linii léčby AKS.
METODY A VÝSLEDKY. K zodpovězení této otázky jsme uspořádali sérii experimentálních i klinických studií. V experimentální části jsme na modelu izolovaného perfundovaného srdce laboratorního potkana ukázali, že simvastatin, podaný při reperfuzi po globální ischemii působí významně protektivně na reparaci kontraktilních parametrů. V několika klinických studiích jsme postupně prokázali, že: (i) fluvastatin již za 24 hodin od podání v první linii léčby AKS bez ST elevací snižuje hladinu C-reaktivního proteinu, interleukinu 6, celkového cholesterolu a LDL cholesterolu; (ii) atorvastatin při stejném způsobu podání vede k velmi rychlému poklesu hladiny LDL (-20% za 24 hodin, -25% za 48 hodin, -33% za 72 hodin); (iii) výsledky multicentrické, randomizované, dvojitě slepé, placebem kontrolované studie FACS naznačují, že fluvastatin, podaný v první linii léčby AKS snižuje kombinovaný cílový ukazatel - výskyt kardiovaskulárních příhod (úmrtí, nefatální infarkt myokardu, rekurentní ischemie s nutností revaskularizace či rehospitalizace).
ZÁVĚR. Naše výsledky ukazují, že statiny, podané u nemocných s AKS při přijetí k hospitalizaci, mohou nejen působit protektivně na ischemický myokard a zlepšit různé lipidové a zánětlivé parametry, ale i snížit výskyt kardiovaskulárních příhod a tím zlepšit prognózu takto léčených pacientů.