Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VELKÝ DEFEKT SEPTA SÍNÍ S ODLIŠNÝM KLINICKÝM PRŮBĚHEM U DVOU PACIENTŮ

M. Petr, R. Petr, E. Pašková, H. Línková (Praha)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

    Defekt septa síní je nejčastější vrozenou srdeční vadou manifestující se v dospělosti. Klinická manifestace může být rozdílná – od asymptomatického průběhu až po těžké pravostranné srdeční selhání. Naše kazuistika popisuje dva odlišné případy morfologicky velmi podobného rozsáhlého defektu síní typu secundum se zcela odlišným průběhem.
    První případ ukazuje 76-letého pacienta vyšetřeného na naší klinice pro netypickou bolest na hrudi a akcelerovanou hypertenzi, u kterého byla pomocí transtorakální echokardiografie „náhodně“ zjištěna dilatace pravostranných srdečních oddílů, známky plicní hypertenze a rozsáhlý DSS. Nález byl potvrzen CT vyšetřením. Vzhledem k absencí známek srdečního selhání byla u zcela asymptomatického nemocného doporučena konzervativní léčba.
    Druhý případ popisuje 47-letého nemocného přijatého pro známky těžkého pravostranného srdečního selhání a dušnost NYHA IV. Echokardiograficky byla zjištěna výrazná dilatace pravostranných oddílů, těžká plicní hypertenze a defekt septa síní, který byl potvrzen jícnovou echokardiografií a CT vyšetřením srdce. Byla provedena oboustranná srdeční katetrizace, kde byla zjištěna vysoká plicní rezistence a potvrzen oboustranný zkrat na úrovni septa síní. Vzhledem k tomu již nebyl indikován uzávěr DSS. Nález byl konzultován v poradně pro vrozené srdeční vady v NNH, zde byl potvrzen konzervativní postup. Pacient byl odeslán do specializovaného centra pro plicní hypertenzi, kde byla nasazena terapie sildenafilem.
Kazuistika bude doplněna bohatou obrazovou dokumentací s TTE, TEE, CT, MRI.