Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

CT KORONAROGRAFIE V DIAGNOSTICE ISCHEMICKÉ CHOROBY SRDEČNÍ, VLYV POČTU PROVEDENÝCH VYŠETŘENÍ NA KVALITU A DIAGNOSTICKÚ PŘESNOST V POROVNÁNÍ S INVAZIVNÍ KORONAROGRAFIÍ

R. Petr, H. Línková, E. Pašková, P. Štros, M. Laboš (Praha)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: CT koronarografie je neinvazivní zobrazovací metoda, pomocí které můžeme vyloučit významnou stenózu koronárních tepen.


Cíl: Analyzovat ovlyvnění diagnostické přesnosti a kvality vyšetření s počtem vyšetřených pacientů v jedném centru.


Metodika: V našem kardiocentru jsme provedli dosud celkem 219 CT koronarografií k vyloučení ICHS. Celkem 48 pacientů absolvovalo invazivní koronaorgrafii. Soubor jsme dle časové následnosti rozdělili na 2 skupiny, v jednotlivých skupinách jsme analyzovali senzitivitu, specificitu pozitivní prediktivní a negativní prediktivní hodnotu CT vyšetření v porovnaní s invazivní koronarografií na úrovni segmentů, jednotlivých cév a pacientů. Analyzovali jsme dávku záření, množství kontrastu a percento hodnotitelných segmentů v jednotlivých kvadrantech.


Výsledky:  S nárůstem provedených vyšetření se snížila radiační zátěž vyšetření (8,6 + 1,2 mSv vs. 6,4 + 1,0 mSv, p<0.05 ), zvýšilo procento hodnotitelných segmentů (78% vs. 95%, p<0.05). Vzrostla senzitivita vyšetření (69% vs. 94%) a negativní prediktivní hodnota (86% vs. 97%), při podobné specificitě (74% vs. 64%) a pozitivní prediktivní hodnotě (50% vs. 44%). Pouze u 1 (2%) pacienta v první skupině bylo CT vyšetření falešně negativní. 


Závěr:  S nárustem počtu vyšetřených pacientů stoupá kvalita a diagnostická přesnost vyšetření.