Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ČETNÝ VÝSKYT VIROVÝCH AGENS A ABSENCE BORRELIA BURGDORFERI V MYOKARDU JEDINCŮ S NORMÁLNÍ SYSTOLICKOU FUNKCÍ LEVÉ KOMORY

P. Kuchynka, T. Paleček, E. Němeček, G. Dostálová, T. Grus, V. Rohn, J. Lindner, J. Schramlová, I. Vítková, A. Linhart (Praha)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Endomyokardiální biopsie s průkazem myokardiální infekce a/nebo zánětlivých změn je považována za zlatý standard v diagnostice zánětlivé kardiomyopatie (ZKMP). Řada recentních prací využívající metodiku PCR však prokázala přítomnost virového genomu i u jedinců s normální systolickou funkcí LK. Dosud neexistují údaje o přítomnosti Borrelia burgdorferi (Bb), dalšího možného patogenu ZKMP, v myokardu jedinců s normální systolickou funkcí LK.
Cíl: Zjistit prevalenci virových agens a Bb u jedinců s normální systolickou funkcí LK, kteří podstupují kardiochirurgickou operaci a nemají anamnézu svědčící pro ZKMP.
Metodika: U 38 jedinců (67±7 let, 6 žen) s ICHS a/nebo chlopenní vadou, kteří měli normální systolickou funkci levé komory a podstupovali kardiochirurgickou operaci, byly odebrány vzorky ouška pravé síně. Vzorky myokardu byly vyšetřeny elektronovou mikroskopií na přítomnost virových agens a Bb a imunohistochemicky k detekci zánětlivých buněk.
Výsledky:   V myokardu oušek pravé síně jsme elektronmikroskopicky detekovali virové  agens u 25 jedinců (66 % vyšetřených jedinců); v 34% se jednalo o viry čeledi herpesviridae, v 26% o viry čeledi picornaviridae, v 13% o viry čeledi parvoviridae v 3% a o viry čeledi paramyxoviridae. Partikule Bb nebyla zjištěna ani v jednom případě. Imunohistochemické vyšetření bylo hraničně pozitivní pro přítomnost zánětu jen u 1 jedince, jinak bylo negativní.
Závěr: Virová agens byla v našem souboru  přítomna v myokardu 2/3 nemocných, u kterých nebylo jakékoliv podezření na ZKMP a kteří neměli podle imunohistochemického vyšetření ani zánětlivou infiltraci myokardu svědčící pro ZKMP. Pouhý průkaz virového agens v myokardu proto nelze dát do kauzální souvislosti s rozvojem systolické dysfunkce LK. Naopak absence nálezu Bb v myokardu jedinců s normální systolickou funkcí LK ukazuje na patogenitu Bb ve vztahu ke vzniku ZKMP.