Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAM RUTINNÍHO PŘEDLÉČENÍ ABCIXIMABEM U PACIENTŮ V KARIOGENNÍM ŠOKU NA UMĚLÉ PLICNÍ VENTILACI PODSTUPUJÍCÍCH PRIMÁRNÍ PCI

V. Pechman, J. Čech, R. Rokyta , P. Toušek, J. Lhotská, R. Pudil , P. Widimský (Plzeň, Praha, Hradec Králové)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Kardiogenní šok patří mezi závažné stavy. Publikovaná studie PRAGUE – 7 prokázala, že účinek abciximabu podaného v krátce před PCI nezvyšuje šanci na přežití u pacientů v kardiogenním šoku při AIM.
Cíl: Cílem naší subanalýzy bylo zjištění  vlivu abciximabu podaného krátce před  PCI na klinický a angiografický výsledek nemocných s AIM v kardiogenním šoku na umělé plicní ventilaci (UPV).
Soubor a metodika: Provedli jsme subanalýzu studie PRAGUE-7, do  které bylo zařazeno 80 pacientů s AIM v kardiogenním šoku léčených primární PCI. Pacienti byli randomizováni do skupiny A (standardní léčba + předléčení bolusem abciximabu následovaném 12 hodinovou infuzí) a skupiny B (standardní léčba heparinem, aspirinem ± clopidogrel). Do naší subanalýzy byli zařazeno 37 pacientů, jejichž stav vyžadoval UPV. Z těchto pacientů bylo 17 ve skupině A a 20 ve skupině B. Kromě statistického hodnocení demografických dat, bylo hlavním cílem subanalýzy zhodnotit stav pacienta za 30 dní. Byl sledován kombinovaný klinický cíl (úmrtí/CMP/reinfarkt/nově vzniklá významná renální insuficience), angiografická data (TIMI průtok po PCI) a frekvence krvácení v závislosti na použité léčbě.
Výsledky: Výskyt kombinovaného klinického cíle sledování byl nevýznamně nižší ve skupině A - 9 pacientů (53%) než ve skupině B – 12 pacientů (60%)  p=0,66. TIMI průtok po PCI byl významně vyšší ve skupině A (2.75 vs. 2.31; p<0.05). Výskyt významného krvácení dle TIMI byl nevýznamně nižší ve skupině A (12%) oproti skupině B (10%), p=0,86. Nevýznamné a malé TIMI krvácení bylo významně vyšší ve skupině A (29% vs. 5%,p<0.05).  
Závěr: Výsledky naznačují, že rutinní podání abxiximabu před primární PCI u pacientů v kardiogením šoku na UPV může být spojeno s lepším angiografickým výsledkem, ale i s vyšším výskytem krvácení.
Podpořeno Programem rozvoje VO UK (projekt P36) a projektem MZ 00669806- FN Plzeň"