Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SARKOM PRAVÉ SÍNĚ JAKO PŘÍČINA PŘÍZNAKŮ PRAVOSTRANNÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ

L. Roblová (Praha)
Tématický okruh: Kazuistiky
Typ: Poster - lékařský, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Určení etiologie pravostranného srdečního selhání (PSS) je někdy poměrně složité. Ve většině případů bývá PSS přenesené z evého srdce, dále lze uvést aktivní plicní hypertenzi, plicní embolii, ale nelze opominout ani možnou konstriktivní perikarditidu či restriktivní kardiomyopatii. Tumory srdce/ sarkom pravé síně je vzácnou, nicméně možnou příčinou PSS, jak prezentuje následující kazuistika.

Kazuistika: 48letý pacient byl přijat na naše odd. pro klinické známky PSS. Na počátku vyšetřovacího procesu jsme vyloučili obvyklejší příčiny PSS jako je onemocnění levého srdce, plicní hypertenze či plicní embolizace. Dále byla v rámci dif.dg. vyloučena konstriktivní perikarditida i restriktivní KMP včetně amyloidózy jako jedné z příčin restriktivní KMP. Katetrizačně neprokázána equalizace diastolických tlaků ani diskordance tlakových křivek. Koronarogram s normálním nálezem. Echokardiograficky dobrá systolická funkce LKS, bez známek konstriktivní perikarditidy či restriktivní KMP, zjištěn nejasný hypoechogenní útvar o velikosti 24x28 mm v ústí DDŽ do pravé síně, dilatace DDŽ. Doplněno též CT AG aorty a srdce, jež potvrdilo UZ nález. Po prezentaci kardiochirurgům byl pacient indikován k chirurgické revizi DDŽ/pravé síně. Při operaci byly zjištěny tumorózní masy v pravé síni kolem DDŽ - provedena parciální resekce tumoru PS a DDŽ. Dle histologického vyšetření byl pak diagnostikován nízce diferencovaný synovialosarkom. Pacient posléze absolvoval několik sérií chemoterapie ve FN U Sv. Anny a akuálně je v relativně dobrém stavu.

Závěr: Klinický obraz PSS může být zapříčiněn mnoha stavy. Nejčastěji bývá PSS přenesené z levého srdce, mezi další příčiny patří plicní hypertenze, plicní embolie, ale je nutno pomýšlet i na méně obvyklou konstriktivní perikarditidu či restriktivní KMP. Tumory srdce, resp. sarkom PS je vzácnou, ale možnou příčinou PSS.