Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

SROVNÁNÍ PŘESNOSTI PREDIKCE HYPOTENZE S NUTNOSTÍ VOLUMEXPANZE POMOCÍ ECHOARDIOGRAFIE A EKG U PACIENTŮ S AKUTNÍM INFARKTEM S ELEVACEMI ST SEGMENTU (STEMI) SPODNÍ STĚNY PŘI UZÁVĚRU PROXIMÁLNÍ A. CORONARIA DEXTRA

M. Hutyra, J. Přeček, T. Skála, D. Horák, D. Richter, D. Vindiš, Z. Tüdös, M. Köcher, M. Táborský (Olomouc)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXI. výroční sjezd ČKS

Úvod: Cílem studie bylo srovnání přesnosti predikce hypotenze postižení PK u pacientů se STEMI spodní stěny při uzávěru proximální části pravé koronární tepny pomocí echokardiografie a EKG.
Soubor pacientů: Prospektivně bylo zařazeno celkem 55 jedinců hospitalizovaných pro první dokumentovaný STEMI spodní stěny s delay bolest-PCI méně než 12 hodin, s průměrem EF LK 45±11%, bez známek levostranného srdečního selhání jako příčiny hypotenze a s velmi dobrou echokardiografickou vyšetřitelností.
Metody: vstupně bylo registrováno EKG (standardní a reverzní svody) a bedside echokardiografie s akvizicí následujících parametrů k následné off-line anylýze: deformační analýza PK – globální longitudinální strain volné stěny PK (PK SL), vrcholová systolická rychlost trikuspidálního anulu (ST) a TAPSE. MR srdce k identifikaci rozsahu jizvy PK byla provedena s odstupem 1 měsíce po vzniku IM.
Výsledky: Z uvedeného souboru byla hypotenze s nutností volumové expanze (TKs < 90 mmHg, vyloučení jiné příčiny) identifikována u 16 pacientů (29%). Cut-off hodnota vstupně vyšetřeného PK SL> -15.4%, ST < 14.1 cm/s a TAPSE< 18.3 mm dosáhly senzitivity 87, 81 a 75%, specificity 74, 74 a 77% k predikci rozvoje hypotenze. V ROC analýze byly ve vztahu k přítomnosti hypotenze identifikovány AUC pro jednotlivé parametry: PK SL 0.86, ST 0.86, TAPSE 0.78, EKG 0.63. Při porovnání AUC byly identifikovány následující statisticky významné rozdíly: : PK SL vs. EKG 0.23, p=0.013 a ST vs. EKG 0.24, p=0.008. Korelační analýza prokázala statisticky významný vztah mezi všemi echokardiografickými parametry a rozsahem jizvy pravé komory hodnocenou MR.
Závěry: Bedside echokardiografie (na rozdíl od EKG) relativně přesně identifikuje jedince s hypotenzí s nutností volumové expanze v rámci IM PK u pacientů se STEMI spodní stěny při uzávěru proximální části pravé koronární tepny.