Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝSLEDKY 5LETÉHO SLEDOVÁNÍ SOUBORU PACIENTŮ S KATETRIZAČNÍ EXKLUSÍ OUŠKA LEVÉ SÍNĚ SYSTÉMEM LARIAT

P. Hála, L. Dujka, M. Janotka, V. Lekešová, T. Mráz, J. Petrů, M. Prokopová, L. Šedivá, J. Škoda, P. Neužil (Praha)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XIV. arytmologické sympozium

   Katetrizační exkluse ouška levé síně (LAA) systémem Lariat je jedním ze způsobů redukce rizika kardioembolie a je alternativou klasické katetrizační okluse ouška u pacientů s fibrilací síní a vysokými riziky antikoagulační léčby. Celosvětová evidence o dlouhodobé účinnosti metody a porovnání k antikoagulaci je velmi omezená.

    Hodnotíme celkem 6 pacientů (4 muži, průměrný věk 73 let, CHADSVASc=3.8, HASBLED=2), kterým byla na našem pracovišti mezi roky 2011 a 2012 provedena exkluse LAA kombinovaným transfemorálně-epikardiálním přístupem s úspěšným navlečením a utažením smyčky okolo base LAA. Zhodnocení funkční exkluse LAA bylo následně hodnoceno vyšetřením jícnovou echokardiografií po 1, 6, 12 měsících a následně po 5 letech od výkonu. V klinickém sledování jsme se zaměřili na periprocedurální komplikace, výskyt ischemické CMP/systémové embolie nebo závažného krvácení.

    Exkluse ouška byla úspěšně provedena u všech 6 pacientů. Ve dvou případech došlo v pooperačním období k rozvoji perikardiální efuse, v jednom případě byla nutná terapeutická punkce. Po výkonu bylo ouško exkludováno u všech pacientů, u 3 jsme detekovali plytké reziduum a ve 2 případech nevýznamný leak šíře 2-3mm. Během dalšího sledování (průměr 4.5 roku) zůstal tento echokardiografický nález již stacionární. Všem pacientům byla antikoagulační léčba vysazena a nahrazena antiagregací. Nedošlo k ischemické CMP, systémové embolii ani klinicky závažnému krvácení. Jeden pacient zemřel z nekardiálních příčin 1.6 roku po výkonu.

    Během 5letého sledování zůstává echokardiografický nález v oblasti exkludovaného ouška levé síně systémem Lariat stacionární. Podle našeho souboru se jedná o výhodnou alternativu k antikoagulační terapii u vybrané skupiny pacientů.