Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ECMO – NAŠE PRVNÍ ZKUŠENOSTI

G. Elashry Ryšavá, B. Musilová, H. Burianová (Brno)
Tématický okruh: Obecný okruh
Typ: Ústní sdělení - sesterské, XXXI. workshop ČAIK

ECMO – naše první zkušenosti

Úvod:
Různé formy mechanické podpory (MP) oběhu jsou v poslední době v intervenční kardiologii na vzestupu jak v četnosti využití, tak v šíři indikací a možnostech napojení. U kritických pacientů a komplexních koronárních lézí je jejich využití nezastupitelné a výrazně rozšiřují možnosti péče. Jejich napojení u kardiologických pacientů umožní obvykle překlenout období těžkého srdečního selhání či refrakterního kardiogenního šoku, či případně dobu komplexního intervenčního výkonu s vysokým rizikem selhání.
Výsledky:
Na našem pracovišti jsme zahájili program ECMO mechanických podpor v roce 2019, nejprve jako elektivní podporu u plánových výkonů a následně od ledna 2020 také jako 24/7 službu pro akutní pacienty. Celkově jsme využili MP u 35 pacientů, z toho 13 u elektivních high-risk PCI výkonů a 22 u akutních pacientů v rámci nonstop péče. Budeme prezentovat výsledky komplexní péče, dobu a kvalitu přežití pacientů společně s popisem několika zajímavých kasuistik.
Závěr:
Program mechanických podpor nám umožňuje poskytovat komplexní kardiovaskulární péči i pacientům ve velmi těžkých stavech, jejichž prognóza by jinak byla téměř jistě velmi nejistá až infaustní. Pro poskytování této péče je zásadní dobře sehraná týmová spolupráce několika pracovišť a specialistů.