Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KATETRIZAČNÍ LÉČBA KOARKTACE AORTY A STENÓZY AORTÁLNÍ BIOPROTÉZY V JEDNÉ DOBĚ

M. Branny, T. Jonszta, V. Procházka, M. Porzer, J. Mrozek, R. Jursa, R. Madry, J. Dudíková, T. Veiser (Ostrava)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Předmětem sdělení je kazuistika nemocné s významnou koarktací aorty a zdegenerovanou stenotickou aortální bioprotézou, u níž byl zvolen netradiční způsob léčby. Kazuistika má bohatou obrazovou dokumentaci.

Popis případu: 63-letá žena s historii hypertenze a opakované náhrady aortální chlopně, byla referována na naše pracoviště pro dušnost IV st funkční klasifikace. První náhradu aortální chlopně mechanickou protézou absolvovala v roce 2000. S ohledem na opakovanou trombózu chlopně se nemocná v roce 2007 podrobila reoperaci, kdy ji byla naimplantována bioprotéza Epic 21 firmy St.Jude. V té době byla diagnostikována koarktace aorty, její významnost byla hodnocena jako lehká. Po operaci nemocná byla málo symptomatická, v posledních 3 létech došlo k progesi námahové dušnosti až do stupně NYHA IV. Při komplexním echokardiografickém i CT vyšetření byla diagnostikována kritická stenóza aortální bioprotézy s P/M gradienty 81/54mmHg a AVAi 0,33cm2/m2 a závažná koarktace aorty s PG 50mmHg s diametrem lumen 6mm.  Na základě rozhodnutí Heart teamu a po diskusi s nemocnou jsme přistupili ke sdruženému katetrizačnímu řešení obou vad. V prvé části katetrizační intervence po predilataci koarktace balonky 12mm a 16mm byl naimplantován 20mm stent Cook. Ihned poté jsme pokračovali v implantaci valve-in-valve chlopně ER 26mm do zdegenerované aortální bioprotézy. Z důvodu reziduálního gradientu 28mmHg byla provedena postdilatace balonkem 22mm. Při finálním měření tlaků byl zaznamenán pokles PG na aortální chlopni na 19mmHg a na koarktaci na 8mmHg. Při následném sledování po 6 měsících byla nemocná ve funkční třídě NYHA I, P/M gradienty na aortální chlopni byly 22/13mmHg a na koarktaci 22mmHg.

Závěr: prezentována kazuistika dokumentuje případ nemocné, u niž byla ve sdruženém výkonu úspěšně katetrizačně léčena koarktace aorty a stenóza aortální bioprotézy