Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

COR TRIATRIATUM SINISTRUM V TĚHOTENSTVÍ: CASE REPORT

M. Pudová, T. Zatočil, L. Koc, A. Nečasová, D. Žáková, P. Janků, R. Gerychová, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Cor triatriatum sinistrum (CTS) představuje vzácnou vrozenou srdeční vadu (VSV) charakterizovanou přítomností nekompletní fibromuskulární přepážky, která odděluje prostor mezi ústím plicních žil a vlastní síní. Závažnost CTS závisí na významnosti obstrukce průtoku přes membránu a přítomnosti jiných přidružených vad. U pacientů s restriktivní komunikaci se srdeční vada projevuje časně po narození nebo v dětství, symptomatologie je shodná s klinickými projevy mitrální stenózy. Při méně významné restrikci s přepážkou s dostatečně velkým otvorem může být CTS asymptomatická či náhodně zjištěná v dospělosti.
U gravidních žen v průběhu těhotenství dochází k fyziologickým změnám odrážejícím adaptaci organismu ženy na potřeby vyvíjejícího se plodu, které v případě preexistujícího srdečního onemocnění mohou vést ke kardiální dekompenzaci.
Kazuistika: Uvádíme případ 30 leté ženy, u které bylo ve 35.týdnu druhého těhotenství diagnostikované cor triatriatum sinistrum. Pacientka byla kardiologicky došetřena pro sinusovou tachykardii a dušnost (NYHA II). Echokardiograficky byl přítomen restriktivní tok přes defekt v membráně v levé síni o velikosti 1,5 - 1,8cm2, hemodynamicky odpovídající středně významné mitrální stenóze, dále postkapilární plicní hypertenze. Porod byl ukončen sekcí ve 39.týdnu těhotenství, narodilo se zdravé dítě. Perioperační i pooperační průběh byl bez komplikací.
Závěr: Doporučené postupy ESC z roku 2018 stratifikují riziko pro matku a plod na základě jednotlivých typů VSV do čtyř kategorii (WHO I-IV). CTS v guidelines definovaná není. Nález uvedené pacientky odpovídá spíše středně významné až významné mitrální stenóze s plicní hypertenzí a je zařazena do třídy III. V průběhu celého období gravidity musí být pečlivě sledována multidisciplinárním týmem a porod plánován ve specializovaném centru.
Podpořeno MZ ČR - RVO (FNBr, 65269705)