Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

ZKUŠENOSTI S INTRAVASKULÁRNÍ LITOTRYPSÍ RÁZOVOU VLNOU SYSTÉMEM SHOCKWAVE

V. Novotný, I. Varvařovský, T. Lazarák, V. Rozsíval, J. Matějka, M. Plíva, D. Vindiš, A. Herman (Pardubice)
Tématický okruh: Intervenční kardiologie
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl
Kalicifikace koronárních tepen představují jednu z hlavních překážek a výzev pro úspěšné provedení PCI. V roce 2019 bylo v ČR zahájeno používání systému ShockWave pro intravaskulární litotrypsi (IVL) rázovou vlnou. Představujeme naše dosavadní zkušenosti s prací s tímto systémem.

Soubor a Metodika
Systém máme k dispozici od 8/2019, do konce roku 2020 jsme jej použili u 25 pacientů s průměrným věkem 74 let, převážně mužů (70%), 48% tvořily výkony pro akutní koronární syndromy, 52% plánované PCI pro stabilní formy ICHS.

Výsledky
Procedurální úspěšnost PCI byla 96%, v 90% bylo nutné před vlastním použitím IVL léze predilatovat, 2x byla použita nejprve rotablace, 4x šlo o plánovanou rekanalizaci CTO. Průměrný kalibr použitého IVL balonu byl 3,2mm, průměrný počet aplikovaných rázových vln byl 50 v 1 až 5 lokalizacích, k ruptuře balonu došlo ve 22% přes respektování insuflace na 4-6atm. Průměrný kalibr implantovaných stentů byl 3,6mm, délka stentovaného úseku 40mm a počet stentů 1,8. Stenty byly postdilatovány ve 100%.

Závěr
Přinášíme zkušenosti s prací se systémem ShockWave, který rozšiřuje možnosti PCI komplexních lézí s vysokou náloží kalcia. Na souboru prvních 25 pacientů ukazujeme výhody a limitace metody včetně obrazové dokumentace (angiografie, OCT).