Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

AKCELEROVANÁ NEOINTIMÁLNÍ HYPERPLAZIE JAKO PRAVDĚPODOBNÁ PŘÍČINA RECIDIVUJÍCÍCH AKUTNÍCH KORONÁRNÍCH SYNDROMŮ

J. Obrová, J. Václavík, A. Obr, D. Richter, M. Táborský (Olomouc, Ostrava)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod
Intimální hyperplazie je univerzální reakce cévní stěny na její poškození a může být důvodem stenóz a restenóz po intervenčních i kardiochirurgických výkonech. Jejich výskyt zásadním způsobem snížily lékové stenty. Kazuistika představuje vcelku raritní průběh ischemické choroby srdeční s recidivujícími AKS s největší pravděpodobností právě z důvodu akcelerované intimální hyperplazie.
Kazuistika
61 letý biologicky mladší muž s chronickou ischemickou chorobou srdeční podstoupil postupně 2 kardiochirurgické revaskularizace a mnoho perkutánních koronárních intervencích s implantací různých stentů a dilatacemi „drug-eluting balloon“ (DEB) ve všech koronárních tepnách a bypassech. Výkony byly vždy indikovány z důvodu akutního koronárního syndromu (AKS) s nálezem velmi časné recidivy restenos a obliterací všech stentů i míst po DEB procedurách. Pacient prodělal celkem 8 AKS, z toho 4 v průběhu 4 měsíců roku 2020 - poslední AKS pouhých 11 dnů po předchozím již s edémem plic a poklesem systolické funkce levé komory. K recidivám AKS došlo i přes kombinovanou antikoagulační a duální antiagregační terapii, jejichž účinnost byla ověřena laboratorně. Pacient dodržoval léčbu i režimová opatření, hodnota LDL cholesterolu byla v doporučených hodnotách. Přítomné hematoonkologické onemocnění bylo na zavedené terapii léta v remisi a koincidenci se systémovým zánětlivým onemocněním nepodporoval klinický ani laboratorní nález. Jako nejpravděpodobnější příčina stavu se zdá být extrémně akcelerovaná intimální hyperplazie. S ohledem na stav pacienta a vyčerpání všech běžných výše uvedených léčebných možností jsme nasadili imunosupresivní terapii (Prednison 10mg/d). Od jejího nasazení před 7 měsíci je pacient kardiálně bez potíží a to i při postupné detrakci terapie (t.č. Prednison 2,5mg/d).
Závěr
Jedná se o raritní průběh ischemické choroby srdeční s recidivujícími AKS s největší pravděpodobností z důvodu akcelerované intimální hyperplazie s dobrou odpovědí na podanou imunosupresivní terapii.