Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

FLOWCYTOMETRICKÉ STANOVENÍ SUBPOPULACÍ LYMFOCYTŮ Z PERIFERNÍ KRVE PACIENTŮ S TAKOTSUBO SYNDROMEM

J. Maňoušek, V. Hrabčáková, K. Marcinechová, J. Pařenica, P. Lokaj, T. Zatočil, T. Ondrúš, P. Kala (Brno)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl. Stanovit typy subpopulací lymfocytů přítomných v periferní krvi pacientů s akutní atakou Takotsubo syndromu a porovnat je s týmiž subpopulacemi lymfocytů u pacientů s akutním infarktem myokardu s ST elevacemi přední stěny (STE AIM).
Metodika. Soubor tvořilo 16 pacientů (13 žen, průměrný věk 69,12±12,55) s akutní atakou Takotsubo syndromu, kontrolní skupinu představovalo 17 pacientů (15 žen, průměrný věk 67,64±13,67) s akutním infarktem myokardu (STE AIM) přední stěny. Po podepsání informovaného souhlasu byla pacientům i kontrolám odebrána nesrážlivá žilní krev ke stanovení subpopulací lymfocytů v periferní krvi metodou flowcytometrie. Testovány byly lymfocytární subpopulace a znaky: CD3, 4, 8, CD25, 38, 154, HLA-DR, TLA-4, PD-1, CD183 (CXCR3), 184 (CXCR4), 197 (CCR7) - chemokinové receptory a CD45 (panleukocytární znak).
Výsledky. Nejčastější byla apikální forma onemocnění (12 pacientů, 75% souboru); zbylí 4 pacienti (25%) měli formu midventrikulární. Porovnávané skupiny se nelišily pohlavím, věkem ani hodnotou ejekční frakce levé komory. Mezi oběma skupinami nebyly zjištěny významné rozdíly ani v zastoupení vybraných lymfocytárních subpopulací či znaků.
Závěr. Srovnání lymfocytárních subpopulací a znaků metodou flowcytometrie z periferní krve pacientů s akutní atakou Takotsubo syndromu neprokázalo rozdíly proti nálezům u kontrolního souboru pacientů s akutním STE AIM.
Podpořeno MZ ČR - RVO (FNBr, 65269705)