Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VÝZNAMNÁ NOVĚ VZNIKLÁ PARAVALVULÁRNÍ REGURGITACE

M. Prokopová, T. Mráz, P. Neužil  (Praha)
Tématický okruh: Zobrazovací metody v kardiologii (echokardiografie, nukleární kardiologie, MRI, CT)
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Infekční endokarditida (IE) se může manifestovat jako akutní, rychle progredující, subakutní nebo chronické onemocnění s nespecifickými příznaky.

Kazuistika: 79 letý polymorbidní pacient po implantaci trvalého KS pro AV blokádu III. stupně, s ICHS v 4/2014 po CABG 4x, po náhradě aortální a mitrální chlopně bioprotézami, TVP a sutuře PFO. V 9/2014 po renáhradě obou bioprotéz pro IE. V 11/2019 byl přijat pro progresi dušnosti, příčinou se zdála být stenóza mitrální bioprotézy. V našem kardiocentru provedené TEE odhalilo nově vzniklou významnou paravalvulární regurgitaci na mitrální bioprotéze. Pacient byl afebrilní s mírně zvýšeným CRP. Po přechodném zlepšení, došlo ke zhoršení celkového stavu pacienta s nutností překladu na koronární jednotku a vazopresorické podpory. Pro pozitivní hemokultury a nález paravalvulární regurgitace bylo vysloveno podezření na infekční endokarditidu a 7. den hospitalizace byla zahájena ATB terapie. PET/CT neprokázalo přítomnost akutního zánětu. 14. den hospitalizace byl pacient zaintubován a uměle ventilován. Kardiotýmem byl kontraindikován k reoperaci pro neúměrně vysoké operační riziko, byla zvažována katetrizační okluze paravalvulárního leaku. 18. den hospitalizace byla změněna ATB terapie pro febrilie, elevaci CRP a PCT, kontrolní TEE vyšetření bylo opět bez nálezu vegetací. Pro progresi renálního selhání byla zahájena kontinuální dialýza. I přes maximalizovanou ATB terapii a došlo k progresi do septického šoku se známkami multiorgánového selhání. 21. den hospitalizace pacient zemřel pod obrazem elektromechanické disociace. Dle patologa byly na bioprotéze přítomny křehké vegetace.

Závěr: Nově vzniklá paravalvulární regurgitace patří mezi echokardiografické nálezy, které jsou velkými kritérii diagnózy IE. Dále k nim patří vegetace, absces nebo pseudoaneurysma. Hospitalizační mortalita pacientů s IE je 15–30 %.