Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

EXTRAKCE DISLOKOVANÉHO LEADLESS KARDIOSTIMULÁTORU Z RENÁLNÍ ŽÍLY – OBRAZOVÁ KAZUSITIKA

D. Hadidová, J. Mrózek, M. Branny, J. Bárta, D. Šipula, K. Vrkočová (Ostrava)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Leadless kardiostimulátor je zařízení velikosti i tvaru pistolového náboje, které v sobě obsahuje generátor impulzu i elektrodu. Díky malé velikosti se zavádí punkčně transvenózně do pravé komory. Jeho výhodou je jak nízká invazivita implantace, tak absence specifických komplikací klasického kardiostimulátoru – hematomu a infekce kapsy, nebo infekce, dislokace či fraktury elektrody. Naopak nevýhodou leadless kardiostimulátoru je nemožnost jeho extrakce po vyčerpání zdroje i skutečnost, že se jedná pouze o jednodutinový kardiostimulátor. Specifickou komplikací bezelektrodového kardiostimulátoru je možnost jeho časné nebo pozdní dislokace, obvykle krevním proudem do větví plicnice.
Naše kazuistika popisuje neobvyklou dislokaci leadless kardiostimulátoru do odstupu pravé renální žíly a jeho úspěšnou extrakci
Polymorbidní muž, ročník 1943. V r. 2019 mu byl implantován VVI kardiostimulátor pro symptomatickou bradykardii při FiS. V listopadu 2020 byl přijat na naše oddělení pro febrilie a elevaci zánětlivých markerů a byla diagnostikována infekční endokarditida stimulační elektrody. Po zaléčení ATB byl odeslán do jiného zdravotnického zařízení k extrakci stimulačního systému. Ta byla provedena a poté byl pacientovi implantován leadless kardiostimulátor. Následně byl pacient odeslán zpět na naše oddělení k doléčení infekční endokarditidy. Zde byla zjištěna nefunkční kardiostimulace. Na skiagramu hrudníku nebyl kardiostimulátor patrný, skiaskopicky byl nalezen v pravém dolním břišním kvadrantu. Při angiografii byla zjištěna poloha kardiostimulátoru v odstupu pravé renální žíly. Pomocí lasso katetru byl nástěnně stažen do společné femorální žíly, odkud byl pak chirurgicky extrahován. V druhé době byl implantován již klasický elektrodový stimulační systém cestou pravé podklíčkové žíly.