Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

VYUŽITÍ STERILNÍHO KRYTÍ TEGADERMTM U PACIENTŮ PO IMPLANTACI CIED A JEHO VLIV NA VÝSKYT RANNÝCH INFEKCÍ

A. Drozdová, O. Jiravský, J. Franková, J. Chovančík, L. Škňouřil (Třinec)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl:
Prokázat nižší výskyt ranných infekcí u pacientů po implantaci kardiostimulátoru či defibrilátoru při použití krytí TegadermTM
Soubor a metodika:
Hodnocení 186 pacientů, kteří v období mezi březnem 2019 a prosincem 2020 podstoupili implantaci kardiostimulátoru (TKS) či defibrilátoru (ICD) v našem centru. U těchto pacientů bylo na ránu naloženo sterilní krytí TegadermTM místo běžného krytí. V souboru bylo 68 žen a 118 mužů. Průměrný věk byl 71 let. 121 pacientů mělo primoimplantaci, u 65 pacientů šlo o reimplantaci. Z celkového souboru bylo 76 TKS, 46 ICD, 4 biventrikulární TKS a 60 biventrikulárních ICD.
Výsledky:
Analýza infekčních komplikací souboru prokázala 2 případy časné ranné infekce do třiceti dnů. V jednom případě vedla k následné intervenci u pacienta, u kterého však komplikace mohla souvislost s celkově špatným stavem, remiplantací a vyšším množstvím implantovaných elektrod. Druhá ranná infekce byla pouze zarudnutí a hematom v místě incize u primoimplantace jednodutinového ICD, které bylo přeléčeno perorálními antibiotiky bez nutnosti intervence. Celkově tedy u pacientů, u nichž byl použit TegadermTM bylo 1.07% ranných komplikací, 0.53% vyžadovalo další intervenci. Toto jsou v porovnání s publikovanými daty nižší čísla, což naznačuje, že by používání tohoto krytí mohlo snížit množství ranných infekcí. V dalším kroku plánujeme porovnat ostatní pacienty po implantaci CIED z našeho pracoviště s tímto souborem, abychom zjistili, zda je signifikantní rozdíl mezi pacienty, u kterých toto krytí bylo použito, a těmi s běžným krytím. Výsledky tohoto srovnání bychom chtěli prezentovat na konečném posteru.
Závěr:
U pacientů po implantaci kardiostimulátorů či defibrilátorů na našem pracovišti bylo po použití krytí TegadermTM riziko vzniku rané infekce velmi nízké, k závažným komplikacím došlo jen u jednoho pacienta po reimplantaci.