Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

COVID-19 JAKO TERMINÁLNÍ KOMPLIKACE CHRONICKÉHO SRDEČNÍHO SELHÁNÍ – KAZUISTIKA

T. Gistinger, R. Kološová, I. Pavlas, L. Pohludková, K. Zeman (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Seznámení s kazuistikou pacienta 18x hospitalizovaného pro dekompenzaci srdečního selhání s terminální komplikací ve formě bilaterální Covid-19 asociované pneumonie.

Kazuistika: 53 letý muž  s anam. infekční endokaritidy aortální chlopně, která byla řešena mechanickou náhradou aortální chlopně a resekcí ascendentní aorty a současně diagnostikovanou dilatační kardiomyopatií v roce 2014. V následujícím období, především následkem nedostatečné compliance byl pacient hospitalizován na interním odd. Nem. Frýdek-Místek ještě 23x, z toho 18 hospitalizací bylo následkem dekompenzace srdečního selhání a 5 hospitalizací bylo následkem nekardiální příčiny. Mimoto byly i hospitalitace v kardiocentru. V říjnu 2020 byl pacient opět přijat na interní oddělení v obraze dekompenzace HFrEF v terénu recidivy infekční endokarditidy v oblasti mechanické aortální náhrady. Vzhledem k polymorbiditě, vyčerpání fysiologických rezerv i na základě reevaluace postupu prostřednictvím rehospitalizace v kardiocentru byl zvolen konzervativní postup.
Přechodně došlo k výrazné progresi kardiorenálního syndromu, postupně klesají zánětlivé parametry. Během poslední hospitalizace se objevují známky respiračního infektu, vzhledem k pandemii Covid-19 proveden odběr s pozitivním výsledkem. Pacient přeložen na infekční oddělení, kde po přechodné stabilizaci dochází k rozvoji bilaterálního plicního postižení SARS-CoV-2 s indikací ventilační podpory, nepříznivý průběh onemocnění se však již nepodařilo zvrátit a pacient po 49 dnech hospitalizace zmírá.

Závěr: Kazuistika dokládá závažnost nákazy Covid-19 u rizikových skupin (v konkrétním případě pacienta m.j. s anamnézou 18 dekompenzací srdečního selhání indikovaných k hospitalizaci), nutnost eliminace rizika nákazy standardními protiepidemickými opatřeními a nutnost obrany rizikových skupin obyvatel prostřednictvím očkování.