Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ KOMPLIKOVANÉ INFEKČNÍ ENDOKARDITIDY. STANDARDNÍ POSTUP V NESTANDARDNÍ SITUACI COVID-19 PANDEMIE – KAZUISTIKA.

T. Gistinger, R. Kološová, I. Pavlas, L. Pohludková, K. Zeman (Frýdek-Místek)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl: Seznámení s připadem méně obvyklé formy infekční endokaritidy se současně řešenou komorbiditou v podmínkách virové pandemie. 

Kazuistika: 52 letá žena po mechanické aortální náhradě před 16 lety byla přijata na stand. Interní odd. v prosinci 2020 pro 5 dnů trvající zimnice a zvýšené teploty. Základní klinické vyšetření neprokázalo zdroj infekce, při echokardiografii byl zachycen gradient významné stenosy na aortální náhradě a ztluštění přilehlé oblasti aortálního kořene a mezisíňového septa. Následně provedená jícnová echokardiografie tento nález potvrzuje, stejně tak i provedená konzultace kardiocentra. Od počátku byla pacientka léčena kombinovanou ATB léčbou na základě konzultace ATB centra. Další kontrolní echo již v kardiocentru prokazuje vyvinutý paravalvulární absces s indikací kardiochirurgické intervence. Během hospitalizace dále prokázána významná anemie, provedena gastroskopie s nálezem krvácejícího polypu žaludku, který byl po nutné přechodné úpravě koagulačních parametrů vyřešen endoskopicky. Po 12 dnech hospitalizace na stand.interním oddělení byla pacientka přeložena ke kardiochirurgickému řešení. To vše v době virové pandemie, kdy v den překladu bylo s nákazou Covid-19 na území ČR hospitalizováno 7323 pacientů.

Závěr: Infekční endokarditida mechanické chlopenní náhrady a okolních srdečních struktur je v naprosté většině případů indikace ke kardiochirurgické intervenci. Předtím musí být vyřešeny závažné komorbidity. Kazuistika tuto situaci dokumentuje v době virové pandemie závažně dopadající na celý zdravotnický systém.