Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

RARITNÍ INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA AORTÁLNÍ CHLOPNĚ

P. Vojtěchová, J. Pol, J. Ničovský, A. Tomášek, I. Pařenicová, P. Pavlík, J. Černošek, P. Němec (Brno)
Tématický okruh: Varia
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Infekční endokarditida je bakteriální nebo mykotické poškození endokardu srdce. Incidence IE je mezi 3-10 případy/100000 obyvatel/rok. Ke změně klinického průběhu přispělo několik faktorů - pokles výskytu revmatické horečky v civilizovaných zemích. V popředí jsou nyní degenerativní chlopenní vady, pacienti s implantovaným umělým materiálem - chlopenním, cévní protézy, PM, ICD, pacienti po korekci VSV a  dále i.v. narkomani.

Pacient, 62 let. V r. 2013 podstoupil kardiochirurgický výkon pro akutní disekci hrudní a břišní aorty - Davidova operace (náhrada kořene a ascendentní aorty se zachováním aortální chlopně). Akutně byl přijat pro anamnézu asi 7denních febrilií, dušnosti, kašle, bolestivosti sterna. Laboratorně známky sepse. Po přijetí vznik vyklenutí v oblasti sternotomie narůstající až do velikosti cca 5x5x5cm - dle USG chobotovitě přecházející do hloubky. Dle CT hrudníku průkaz mediastinitidy. Proveden urgentní operační výkon s nálezem infekční endokarditidy bikuspidní aortální chlopně v oblasti levého koronárního cípu s přechodem do perianulárního prostoru, do abcesové dutiny vedoucí do levé síně a měkkých tkání a podkoží hrudníku. Byla provedena náhrada aortální chlopně, kořene a ascendentní aorty a části oblouku biokonduitem - evakuace abcesové dutiny pod sternem komunikující prostorem v mezižebří a s vyklenující se rezistencí.

U pacientů se známou srdeční vadou, po kardiochirurgických výkonech je vždy nutné při vzestupu zánělitvých faktorů s obrazem sepse, déletrvajícím horečnatým stavem, recidivujících pneumoniích nebo CMP s elevací zánětlivých markerů vždy zvažovat i IE.

Prognóza IE je ovlivněna řadou faktorů - druh infekčního agens, postižení chlopně, funkční stav myokardu, komplikace, komorbidity a věk pacienta. Důležitá je prevence - včasná korekce srdečních vad, podání ATB profylaxe u rizikových pacientů dle mezinárodních doporučení.