Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INTERVENCE TYPICKÉ KOARKTACE AORTY S POUŽITÍM BALONEXPANDABILNÍHO STENTGRAFTU

D. Žáková, P. Malík, J. Sikora, J. Ničovský, O. Pokorná, J. Ondrášek, P. Němec (Brno)
Tématický okruh: Vrozené vady
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Endovaskulární léčba koarktace a rekoarktace aorty metodou PTA s implantací stentgraftu u vybraných mladistvých a dospělých pacientů je v poslední době stále více užívanou alternativou kardiochirurgického řešení. Kazuistika prezentuje případ 19ti letého pacienta u kterého byla koarktace aorty v typické lokalizaci řešena PTA s implantací balonexpandabilního stentgraftu s excelentním výsledkem.

Popis případu:. V kazuistice popisujeme případ 19ti letého muže s dosud negativní anamnézou, u kterého byla v rámci recentně zjištěné hypertenze diagnostikována koarktace aorty. Hemodynamická významnost koarktace byla potvrzena klinickým a echokardiografickým vyšetření. Detailní morfologie stenotického aortálního segmentu byla zobrazena CT vyšetřením. V rámci intervence byla provedena angiografie s invazivním ověřením gradientu. Pacient podstoupil endovaskulární výkon – PTA s implantací balonexpandabilního stentgraftu (BeGRAFT aortic Bentley ) bez komplikací a s optimálním efektem ( viz obr.). Pacient byl propuštěn 7. den po intervenci. V následném průběhu bylo dosaženo normotenze bez nutnosti antihypertenzní medikace.

Závěr: PTA s implantací stentgraftu v léčbě koarktace a rekoarktace aorty má své nezastupitelné místo vedle kardiochirurgického přístupu u selektovaných pacientů. Výhodou stentgraftů oproti prosté PTA s implantací nepokrytých stentů je výrazně menší riziko vzniku komplikací jako jsou disekce, pseudoaneuryzma nebo i fatální krvácení při ruptuře stěny aorty. S ohledem na riziko potenciálně závažných komplikací je doporučeno provádět tyto výkonu pouze v centrech s dostatkem zkušeností a s kardiochirurgickým zázemím.