Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

INFEKČNÍ ENDOKARDITIDA NATIVNÍ AORTÁLNÍ CHLOPNĚ S MASIVNÍ AORTÁLNÍ REGURGITACÍ U MLADÉ NERIZIKOVÉ ŽENY

D. Tavačová, J. Václavík, M. Branny, M. Ráchela (Ostrava)
Tématický okruh: Chlopenní vady
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Infekční endokarditida nativní aortální chlopně s masivní aortální regurgitací u mladé nerizikové ženy
Autor: MUDr. Dominika Tavačová
Spoluautoři: Prof. MUDr. Jan Václavík, Ph.D., FESC, MUDr. Marian Branny, Ph.D., MUDr. Martin Ráchela
Pracoviště: Interní a kardiologická klinika, Fakultní nemocnice Ostrava

Úvod: Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění, které primárně postihuje srdeční výstelku (endokard) ve formě infekčních vegetací, které jsou nejčastěji lokalizované na degenerativně změněných srdečních chlopních, chlopenních náhradách nebo intrakardiálně uložených přístrojích.
Kazuistika: Mladá 33-letá žena, doposud bez žádných komorbidit či rizikových faktorů, byla přijata k došetření pro nespecifické obtíže (febrilie, celková slabost, únava, nevýkonnost) s elevací zánětlivých parametrů. Byla vyloučena pneumonie či jiný ložiskový proces na plicích, urologická, odontogenní i ORL příčina infekce. V rámci pátraní pro infekčním origu i navzdory absenci kardiální symptomatologie byla doplněna transesofageální echokardiografie s nálezem vegetací na možné bikuspidální aortální chlopni, komplikovaná masivní aortální regurgitací. Byla zahájena antibiotická terapie, pacientka nadále bez extrakardiálních komplikací infekční endokarditidy či projevů srdečního selhaní. Pro masivní aortální regurgitací byla indikována akutní operace a provedení náhrady aortální chlopně bioprotézou. V hemokultuře i ze vzorku infikované chlopně byl prokázán viridující Streptococcus sanguis. Následný průběh hospitalizace byl nekomplikovaný a pooperační echo nález přiznivý.
Závěr: Infekční endokarditida nejčastěji postihuje degenerativně změněné chlopně u nemocných vyššího věku. Naší kazuistika ukazuje, že i u mladých a nerizikových pacientů je v diferenciální diagnostice zapotřebí pomýšlet na postižení endokardu infekčním zánětem.