Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PACIENTI S KONSTRIKTIVNÍ PERIKARDITIDOU BÝVAJÍ CHYBNĚ VEDENI POD DIAGNÓZOU CHRONICKÉ OBSTRUKČNÍ PLICNÍ NEMOCI – SOUBOR 3 KAZUISTIK

D. Baran, T. Roubíček, R. Polášek (Liberec)
Tématický okruh: Choroby myokardu a perikardu
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod:
Konstriktivní perikarditida je onemocnění, u něhož dochází k chronické fibrotizaci, ztluštění a kalcifikacím perikardu. Ten ztrácí svou poddajnost, což se negativně projevuje zhoršeným plněním srdečních oddílů a následně dochází k srdečnímu selhání. Etiologicky jde nejčastěji o následek akutní perikarditidy, ozařování a stavů po kardiochirurgických operacích. Vzhledem k nespecifickým symptomům a nízké incidenci tohoto onemocnění může být doba do stanovení správné diagnózy relativně dlouhá. Prezentujeme soubor 3 kazuistik pacientů s konstriktivní perikarditidou.

Kazuistiky:
2 muži (51 a 65 let) a 1 žena (62 let) byli vyšetřováni pro dušnost NYHA III. Všem pacientům byla přidělena diagnóza bronchiální obstrukce (COPD) s nasazenou bronchodilatační terapií. Ani v jednom případě se ale nejednalo o obstrukci těžkého stupně dle spirometrie. Postupně u nich docházelo k opakovaným dekompenzacím pravostranného srdečního selhání a punkcím fluidothoraxu. Echokardiografické vyšetření bylo provedené v průměru za 5,6±1,5 měsíců a na jeho podkladě byla indikována pravostranná srdeční katetrizace. Ta potvrdila diagnózu konstriktivní perikarditidy. Etiologie byla 1x proběhlá perimyokarditida, ve zbývajích dvou případech se příčinu nepodařilo odhalit. 51letý pacient podstoupil perikardektomii s výborným efektem (od operace beze známek srdečního selhání, NYHA I), 65letý pacient je na operaci připravován a 62letá pacientka po zhodnocení rizika operační výkon odmítla.

Závěr:
Doba do správné diagnózy může být u pacientů s konstriktivní perikarditidou relativně dlouhá, což může mít zásadní vliv na průběh onemocnění. Pacienti bývají mylně vedeni s diagnózou COPD. Základem pro správné stanovení diagnózy je anamnéza pacienta, časně provedené echokardiografické vyšetření a indikace k pravostranné srdeční katetrizaci.