Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

MYOKARDITIDA JAKO PŘÍČINA SRDEČNÍHO SELHÁNÍ U MLADÉHO MUŽE - OD STANOVENÍ DIAGNÓZY K TRANSPLANTACI SRDCE

R. Aiglová, M. Lazárová, M. Táborský, P. Flodrová, P. Flodr (Olomouc)
Tématický okruh: Srdeční selhání, transplantace, oběhové podpory
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod
Nově zjištěné srdeční selhání vyžaduje včasnou a velmi detailní diagnostiku. U mladých pacientů patří mezi nejčastější příčiny srdečního selhání myokarditida. Včasné stanovení diagnózy a zahájení léčby včetně ev. indikace nefarmakologické léčby (implantace LVAD či transplantace srdce) významně ovlivňuje prognózu pacientů.
Kazuistika
19-letý pacient s anamnézou respiračního infektu léčeného antibiotiky a gastroenteritidy vyšetřen pro primomanifestaci srdečního selhání s projevy syndromu nízkého srdečního výdeje. Vstupně echokardiograficky nález těžké systolické dysfunkce dilatované levé komory s EF LK 15%, CO 1,6-1,8 l/min. Po vyloučení ischemické etiologie provedena endomyokardiální biopsie. Histologický nález potvrdil diagnózu myokarditidy. Vzhledem k syndromu nízkého srdečního výdeje s projevy orgánové hypoperfuze byla nutná podpora inotropiky – dobutamin, následně levosimendan. Pacient byl referován do transplantačního centra, kde byla provedena implantace LVAD v indikaci bridge-to-transplant. 1 měsíc po propuštění z transplantačního centra byl pacient hospitalizován pro synkopu arytmogenní etiologie a byla indikována implantace ICD. Pro přechodnou nespolupráci a abusus (průkaz kanabinoidů a amfetaminů v moči) byl pacient dočasně vyřazen z WL k transplantaci srdce. 2 roky po implantaci LVAD byla pro dysfunkci pumpy nutná reimplantace LVAD, pacient dále prokazuje dobrou compliance. 30 měsíců od stanovení diagnózy srdečního selhání byla provedena transplantace srdce.

Závěr

Myokarditida je častou příčinou srdečního selhání u mladých pacientů. Včasné stanovení diagnózy je nezbytné pro zahájení terapie včetně indikace implantace LVAD a transplantace srdce. Terapie těchto pacientů je velmi komplikovaná a je nutná multidisciplinární péče, jejíž součástí by kromě kontrol v kardiocentru a transplantačním centru měla být také psychologická intervence.