Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

PORUCHA TRVALÉHO KARDIOSTIMULÁTORU PŘI AKUTNÍM INFARKTU MYOKARDU PŘEDNÍ STĚNY

D. Vindiš, J. Matějka, M. Pavolko, I. Varvařovský, V. Novotný, T. Lazarák, V. Rozsíval, M. Plíva (Olomouc, Pardubice)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Jednou z vzácnějších příčin neúčinnosti trvalého kardiostimulátoru (TKS) je akutní infarkt myokardu (AIM). Mechanismem dysfunkce TKS je vzestup stimulačního prahu v místě inzerce elektrody do ischemického myokardu. V literatuře je popsáno několik případů nefunkčnosti TKS při AIM v povodí pravé koronární tepny a tedy ischemie spodní stěny a hrotu pravé komory (PK), kam je umístěna stimulační elektroda. Vzácněji jde o ischemii hrotu PK při okluzi dlouhého RIA zásobujícího hrot PK. V současné době je stále častěji komorová elektroda implantována do midsepta a může tedy dojít ke zvýšení stimulačního prahu z důvodu ischemie septa (z povodí RIA).
Kazuistika: Popisujeme případ 82-letého muže s trvalým dvoudutinovým kardiostimulátorem pro AV blok II-III. st přijatého pro akutní infarkt myokardu přední stěny. Již od primárního vyšetření je na EKG přítomna porucha trvalé kardiostimulace. Urgentní koronarografie prokazuje 99% stenózu proximálního RIA, řešenou dPCI a implantací DES a zavedením dočasného kardiostimulátoru. Echokardiograficky zjištěna systolická dysfunkce levé komory s těžkou poruchou kinetiky hrotu, přilehlé části septa a přední stěny s EF LK 30%. Již od reperfuze se postupně začíná uplatňovat i původní TKS, vyšetření arytmologem prokazuje zvýšení stimulačního prahu elektrody umístěné do interventrikulárního septa. Již od druhého dne po provedené PCI funguje TKS správně v režimu DDDR s možností zrušení dočasného KS.
Závěr: Ischemie myokardu může být příčinou nefunkčnosti trvalého kardiostimulátoru. Při ischemii myokardu přední stěny a septa a současné poruše funkce TKS je nutno pomýšlet na zvýšení stimulačního prahu komorové elektrody umístěné do midsepta.