Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

TĚŽKÁ PLICNÍ HYPERTENZE S PRAVOSTRANNÝM SRDEČNÍM SELHÁNÍM PŘI NÁDOROVÉ TROMBOTICKÉ MIKROANGIOPATII JAKO PRVNÍ PROJEV KARCINOMU ŽALUDKU U MLADÉHO PACIENTA

M. Rádlová, J. Rosmusová, D. Ambrož, D. Baran, T. Roubíček, R. Polášek (Liberec, Praha)
Tématický okruh: Plicní hypertenze
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Úvod: Plicní hypertenze na podkladě nádorové trombotické mikroangiopatie (pulmonary tumour thrombotic microangiopathy - PTTM) je vzácnou a ve většině případů rychle smrtící komplikací známého či dosud nediagnostikovaného onkologického onemocnění. Pro rychlý průběh a obtížnou diagnostiku je často příčina stavu určena až při pitvě. Rychlé podání chemoterapie může zvrátit fatální průběh, ale to bývá právě vzhledem k chybějící základní diagnóze obtížné.

Kazuistika: Uvádíme případ 37letého dosud zdravého pacienta, který byl hospitalizován pro nově zachycené pravostranné srdeční selhání, klinicky NYHA III-IV. Saturace krve kyslíkem v klidu byla pod 90 %. Vstupně byla vyloučena infekce COVID-19 (negativní PCR) a plicní embolizace (CT angiografie arteria pulmonalis). Na CT byla popsána bronchiolitis obou plicních křídel a uzlinový proces mediastina a retroperitonea. Dle echokardiografie byla nově zjištěna těžká plicní hypertenze s dilatací a dysfunkcí pravostranných srdečních oddílů se sekundární významnou trikuspidální regurgitací. Levostranné srdeční oddíly byly bez závažné patologie. Byla zahájena léčba diuretiky, avšak bez valného efektu. Vzhledem k podezření na plicní arteriální hypertenzi byl pacient časně odeslán k dovyšetření do Centra pro plicní hypertenzi VFN Praha. Přes intenzivní léčbu pacientův stav nadále rychle progredoval k respiračnímu a oběhovému selhání s neúspěšnou resuscitací (do 48 hodin od příchodu do nemocničního zařízení). Teprve pitevní nález objasnil, že příčinou stavu byl generalizovaný karcinom žaludku s PTTM.

Závěr: PTTM je vzácná komplikace onkologického onemocnění. Vede k plicní hypertenzi, přetížení pravostranných srdečních oddílů a následně k selhání pravé komory srdeční. To může být prvním projevem malignity. Dle dostupných zdrojů je karcinom žaludku jednou z nejčastějších malignit zodpovědných za vznik PTTM.