Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

KAZUISTIKA PACIENTA S DISEKCÍ ASCENDENTNÍ AORTY

K. Bažantová, M. Tropp, V. Kaučák (Velké Němčice)
Tématický okruh: Akutní stavy v kardiologii, Akutní koronární syndromy
Typ: Poster - lékařský, XXIX. výroční sjezd ČKS

Cíl:Cílem kazuistiky je prezentace pacienta s poukázáním na široké spektrum diferenciální diagnostiky bolestí na hrudi. V našem případě se jednalo o disekci aorty dle Stanfordské klasifikace typ A jako jedné z méně častých příčin bolestí na hrudi.

Kazuistika: U 44letého dosud interně neléčeného nekuřáka s negativní rodinou anamnézou stran ICHS vznikly náhle kruté bolesti na hrudi. Bolest se propagovala do čelisti a mezi lopatky, zhoršovala se při nádechu a předklonu. Subjektivní úleva přicházela vsedě v záklonu. Objektivně byl pacient KP komp. Na EKG SR s přiměřenou odpovědí komor, naznačeny elevace nad spodní stěnou bez kontralaterálních depresí (obr. 1). V laboratoři prakticky normální nález, troponin negativní, d-dimery jen zcela nepatrně nad hranicí normy nepodporující diagnózu rozsáhlejší PE. Vzhledem k atypické klinice a věku stran ICHS byla nejdříve zvažována jako dg perikarditida, proto bylo doplněno bed side ECHO (obr. 2), kde nálezu dominuje dilatovaná ascend. aorta (64 mm) s lehkou Ao regurgitací a suspektní ,,intimal flap,“ jinak dále dobrá syst. funkce obou komor, malý perikardiální výpotek kolem PS a PK bez známek tamponády. Emergentně bylo provedeno CTA aorty (obr. 3) s popisem aneurysmatického rozšíření ascendentní aorty (až 66x62 mm) s intramurálním hematomem a s podezřením na disekci ascendentní aorty, jako vedlejší nález i hemoperikard. Konzultován kardiochirurg s okamžitým překladem a provedením emergentní suprakoronární náhrady vzestupné aorty cévní protézou pro částečně perforované aneurysma s prosakováním do perikardiální dutiny. Výkon i další pooperační průběh byl bez komplikací.

Závěr: Disekce aorty je obávanou komplikací aneurysmatu aorty bezprostředně ohrožující život pacienta s extrémně vysokou mortalitou. Proto je pro léčbu zásadní rychlá a správná diagnóza, na které mají svou nezastupitelnou roli zobrazovací metody.