Kardio 365 - úvodní stránka
nepřihlášen  
Change language:    

NEINVAZIVNÍ HODNOCENÍ ADRENERGNÍ ZÁVISLOSTI KOMOROVÝCH ARYTMIÍ

D. Kučerová, I. Andršová, T. Novotný, A. Floriánová, T. Chlupová, P. Kala (Brno, Česká republika)
Tématický okruh: Poruchy rytmu, kardiostimulace
Typ: Ústní sdělení - lékařské, XXIX. výroční sjezd ČKS

Komorové extrasystoly (KES) se v určité míře vyskytují u všech jedinců a v nepřítomnosti strukturálního onemocnění srdce nejsou považovány za marker zvýšeného rizika. Katecholaminergní polymorfní komorová tachykardie (CPVT) je vzácné onemocnění s výrazně zvýšeným rizikem náhlé srdeční smrti (NSS), u kterého dochází při zátěži k nárůstu četnosti polymorfní komorové ektopie s možností provokace maligní arytmie a oběhové zástavy. Cílem naší práce bylo posouzení adrenergní závislosti u pacientů s již dříve prokázaným záchytem KES v terénu strukturálně zdravého srdce, klasifikace formy KES a tím určení jejich klinické závažnosti. Rozpoznání adrenergní závislosti KES by mohlo vést k identifikaci jedinců se zvýšeným rizikem vzniku maligní arytmie a NSS.

Soubor vyšetřených tvořilo 28 pacientů. Indikací k vyšetření byl již dříve zachycen vyšší počet KES. Pacienti byli podrobeni echokardiografii a všichni poté podstoupili zátěžovou bicyklovou ergometrii. V průběhu vyšetření byla posuzována četnost a míra komplexnosti komorových arytmií. Jako adrenergní závislost byla hodnocena provokace KES na vrcholu zátěže a v časné restituci.

Všichni pacienti měli dle echokardiografie normální systolickou funkci levé komory. Celkem u 12 pacientů jsme pozorovali adrenergní závislost KES, z toho u 11 v komplexních formách (tzv. kuplet a více). Bidirekční fenomény jsme pozorovali u 8 pacientů. U všech těchto pacientů probíhá další došetřování k vyloučení ischemické choroby srdeční či jiné strukturální patologie.

Adrenergní závislost byla pozorována u neočekávaně vysokého počtu pacientů, z nichž řada splňovala diagnostická kritéria CPVT. Mírnější formy CPVT mohou být tedy mnohem častější, než jsme se dosud domnívali. Zaměřením na selektovanou populaci lze očekávat vyšší záchyt jedinců s možným rizikem NSS a zavést u nich preventivní opatření.